Effects of liver and lung cytocrome b5 on lung cytochrome P-450LgM2 catalyzed benzphetamine N-Demetylase reactions
Karaciğer ve akciğer sitokrom b5'in akciğer sitokrom P-450 LgM2 tarafından katalize edilen benzfetamin N-Demetilaz reaksiyonlarına etkisi
- Tez No: 23537
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ARINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akciğer ve karaciğer sitokrom b5, sitokrom P-450LgM2, MFO rekonstüte sistem, benzfetamin N-demetilasyon, Lung and liver cytochrome b5, cytochrome P-450LgM2, MFO reconstitution system, benzphetamine N-demethylation. Science Code No.: 401.01.05, 405.05.01, 101.04.01 IV
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz KARACİĞER VE AKCİĞER SITOKROM b5 inin akciğer SİTOKROM P-450LgM2 TARAFINDAN KATALİZE EDİLEN BENZFETAMİN N-DEMETİLAZ REAKSİYONLARINA ETKİ S İ PAYAM KHAJA PASHA, Roya Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Emel ARINÇ Yardimci Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan ADALI Temmuz 1992, 114 sayfa Son yıllarda, sitokrom P-450 tarafından katalize edilen reaksiyonlarda, karaciğer sitokrom b5 inin düzenleyici etkisi olduğu tanımlanmıştır. Bu çalışmada, akciğer sitokrom b5 inin aynı etkiyi gösterme kapasitesi araştırılmıştır. Tavşan karaciğer ve koyun akciğer sitokrom b5 leri, deterjan ile çözünürleştirilmiş mikrozomlardan arka arkaya üç DEAE-selüloz kolonu ve son olarak da sephadex G-100 kolonu kullanılarak saf laştırıldılar. Saflaştırma işlemi, her bir dokuda, iki ayrı sitokrom b5 fraksiyonunun elde edilmesiyle sonuçlandı. Karaciğer sitokrom b5, akciğer b5 fraksiyon 1 ve akciğer fraksiyon 2 nin özgül miktarları (nmol/mg) sırasıyla 32.7, 16.5 ve 16.4 olarak bulundu. Aynı zamanda koyun akciğer sitokromP-450LgM2 ve koyun akciğer sitokrom P-450 redüktazı çeşitli kromatografik metotlar kullanılarak saflaştırıldılar. Beznzf etamin N-demetilasyon reaksiyonunda, sitokrom b5 in etkisi, P-450LgM2, P-450 redüktaz, sentetik lipit ve değişen miktarlarda b5 kullanılarak yeniden oluşturulan (rekonstüte) sistemde incelendi, reaksiyon, dört farkli sistemde, artan konsantrasyonlarda P-450 redüktaz kullanılarak rekonstüte edildi. Karaciğer b5 i ve akciğer b5 fraksiyon 2, P-450 LgM2 ye göre molar oranı düşük olarak kullanıldıgi zaman, bütün sistemlerde, benzf etamin N-demetilasyon aktivetisini artırdı (stimülasyon). En fazla artma (2.11 defa), limitli konsantrasyonda P-450 redüktaz bulunan ve r b5:P-450 orani 0.25:1 olan sistem 1 de oldu. Her iki b5 numunesi, molar oran 1:1 den fazla olduğu zaman N-demetilasyon aktivitesinde azalmaya (inhibisyon) sebep oldu. Akciğer fraksiyon 1 de, b5 : P-450 molar oranı 3:1 ve en fazla stimülasyon sistem 1 de olmak üzere, bütün sistemlerde benzfetamin N-demetilasyon reaksiyonunu stimüle etti. sitokrom b5 konsantrasyonu arttıkça, N- demetilaz aktivitesinde inhibisyon gözlenmedi, fakat yavaş bir stimülasyon göstermeye devam etti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF LIVER AND LUNG CYTOCHROME b5 ON LUNG CYTOCHROME P-450LgM2 CATALYZED BENZPHETAMINE N-DEMETHYLASE REACTIONS PA YAM KHAJA PASHA, Roya M.S. in Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Emel ARINÇ Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan ADALI July, 1992, 114 pages The regulating effect of liver cytochrome b5 on cytochrome P-450 catalyzed reactions has been evidenced in recent years. In this study, the capacity of lung cytochrome b5 to exhibit the same influence was investigated. Rabbit liver and sheep lung cytochromes b5 were purified from detergent solubilized microsomes by chromatography on three successive DEAE-cellulose columns and a final Sephadex G-100 column. The purification procedure resulted in two separate fractions of cytochrome b5 from each source. The specific contents (nmol/mg) of liver cytochrome b5, lung b5 fraction 1 and 1XXlung b5 fraction 2 were as follows: 32.7, 16.5 and 16.4. Sheep lung cytochrome P-450LgM2 and sheep lung P-450 reductase were also purified by several chromatographic methods. The influence of cytochrome b5 on benzphetamine N-demethylation reaction was examined in a reconstituted system consisting of P-450LgM2, P-450 reductase, synthetic lipid and varying concentrations of b5. The reaction was reconstituted in four different systems with increasing concentrations of P-450 reductase. Liver b5 and lung b5 fraction 2 stimulated the benzphetamine N-demethylase activity in all systems when they were present at low molar ratio with respect to P-450LgM2. Maximum stimulation (2.11 fold) occurred in system 1 containing limiting concentration of P-450 reductase and a b5:P-450 ratio of 0.25:1. Both b5 samples produced inhibition of N-demethylase activity when they exceeded 1:1 molar ratio. Lung b5 fraction 1 also stimulated benzphetamine N-demethylation reaction in all systems with greatest stimulation occurring in system 1 and b5:P-450 molar ratio of 3:1. No inhibition of N-demethylase activity was observed as the concentration of cytochrome b5 was increased, but it continued to produce a gradual stimulation