Genişleme sürecinde Avrupa Birliği'nin enerji politikaları ve Türkiye
EU Energy policy during enlargement phase and Turkey
- Tez No: 235379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AB Enerji politikaları, Genişleme, Rusya, Türkiye Enerji Politikaları, Boru Hatları Projeleri, EU Energy Policies, Enlargement, Russia, Turkey Energy Policies, Pipelines Project
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sanayileşme ile birlikte ülkelerin enerjiye gereksinimleri giderek artmaktadır. Petrol ve doğalgaz kullanımının gelecek yıllarda da artması beklenmektedir. Enerji kaynaklarına ulaşım ve enerji kaynakları üzerindeki hâkimiyet kurma isteği ülkeler arasındaki mücadeleyi arttırmaktadır. Türkiye enerji üreten ülkeler ile enerji gereksinimi olan ülkeler arasında yer almaktadır. Bu konumu Türkiye'yi enerji mücadelesinin merkezine taşımakta ve önemli bir enerji köprüsü yapmaktadır.AB ülkeleri de enerjide artan oranda dışa bağımlıdırlar. Bu durum giderek güvenlik sorunu haline dönüştüğünden alternatifler oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu durumda da aday ülke konumundaki Türkiye önem kazanmaktadır.Bu çalışmada AB ülkeleri ve Türkiye'nin enerji politikalarının ortak çıkarlar taşımasından yola çıkarak ve Türkiye'nin jeopolitik konumu nedeniyle enerji köprüsü olması göz önüne alınarak Türkiye'nin AB üyeliğinin önemi vurgulanmaya çalışılmaktadır. Türkiye özellikle enerji alanında AB için vazgeçilmez bir ülkedir. Enerjiye kolay ve ekonomik ulaşımda boru hatları tercih edildiğinden mevcut projeler temel alınarak Türkiye'nin enerji koridoru ve terminali olması özelliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Together with industrialization, energy requirement of the countries is increasing day by day. It is expected that petroleum and natural gas usage will be increased in the next years. Anxiety on accessing and dominating over energy sources increases the challenge between countries. Turkey is between countries of energy producing and energy requiring. This position takes Turkey to the center of the energy challenge and makes Turkey an energy bridge.EU countries are also more and more out-dependent. As this situation turns into lack of security gradually, it is being tried to find alternatives. In such a case, Turkey is becoming important as a candidate country.In this study, the importance of the membership of Turkey to EU is trying to be highlighted based on EU countries an Turkey have common interests on energy policies and Turkey?s geopolitical situation as being an energy bridge. Turkey is an indispensable country especially on energy area. The characteristic of Turkey as an energy corridor and terminal is examined as pipelines are preferred to reach to energy cheaper and economical, supported by current projects.