Avrupa Birliği sürecinde kamu düzenine yönelik toplumsal olaylarda polisin yeni rolü
The new role of Turkish national police at community incidents and riots agaist public order during European Union transition
  1. Tez No: 235391
  2. Yazar: TUNCAY ÖZCANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Polis, Kamu Düzeni, Sivil Toplum, Toplumsal Olay, Police, Public Order, Civil Society, Community Incidents
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
AB sürecindeki gelişmeler göstermiştir ki, AB'ye uyum için devlet kurumlarının gayreti kadar STK'ların da gayretine ihtiyaç vardır. Hükümetlerin, uyum sürecinde yaptığı yasal değişiklikler uygulamaya tam olarak yansımalıdır.Polis Teşkilatı da başka kurumlar gibi kuruluşundan günümüze hep değişim içerinde bulunmuştur. Bu değişimin en önemli sebebi suçlarda meydana gelen artış ve bu işlenen suçların da değişim ve gelişimden nasibini almasıdır. Teknolojik anlamdaki gelişmeler polis teşkilatına bu alanda ulusal ödül bile kazandırmıştır.Bunun yanında polisin, toplumsal olaylardaki ön yargılı yaklaşımlarını yıkması uzun zaman almıştır. Bu alanda yavaş yavaş yaşanan gelişmeler AB sürecinde hız kazanmıştır.Polisin suçla mücadelesi kadar, demokrasinin vazgeçilmezi olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerindeki tutumu da önemlidir. Hakların kullanılmasına gösterdiği tahammülde AB standartlarını yakalamalıdır. Aynı şekilde hakları kullanan sivil toplumdan da, kendi sınırlarını aşmamaları ve başkalarının haklarının sınırlarına tecavüz etmemeleri beklenir.Bu çalışmada kamu düzenine yönelik toplumsal olaylarda polisin ve sivil toplumun uluslararası standartlara doğru olan serüveni ele alınmaya çalışılmıştır. Kavramların çalışmamıza bakan yönleri ele alınmış ve bazı AB ülkelerinin polis teşkilatlarıyla ilgili mevzuatlarına yer verilmiştir. Uyum sürecinde Türkiye'de Anayasanın ilgili maddeleri ve yasalardaki düzenlemeler geniş olarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The new developments during the European Union Transition show that there is a need to make great efforts both from government agencies and NGO?s for transition. The legal changes done by governments have to be enforced and put into practice absolutely during this process.Turkish Security Organization has transformed dramatically from establishment to date like other organizations. The most significant reason for this transformation is the increased crime rates and the new featured crimes. Advances in technology has lead to Organization to win a national award.Besides this, it takes too long time to cope with prejudices during community incidents. New gradual developments in this area have shifted the transition project.The conduct of police during a democratic meeting and demonstration march is very important like other effective crime control strategies. Turkish Police has to catch up with the European standards while standing for using their rights. Moreove, it is expected from civil society to obey the rules and not to pass the red lines of the others.This study has tried to find out the gateways and adventures towards to international standarts of police and civil societies conducting during the community incidents. The concept related to this study has been stated and cited in some European Union Countries Police code of conduct. The passed laws and legal changes during the transition have been evaluated in detailed exclusively.