Mesleki ve teknik eğitimi geliştirme projesine (MEGEP) dahil olan ve omayan öğrencilerin depresyon ve motivasyon düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of the level of motivation and depression of the students within for improving professional and technical training
- Tez No: 235392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVAL AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: MEGEP, mesleki eğitim, teknik eğitim, motivasyon, depresyon, MEGEP, professional training, technical training, motivation, depression
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışmasında, ülkemizde 2002 yılında uygulanmaya konmuş olan Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme Projesi (MEGEP) kapsamında olan öğrencilerin motivasyon ve depresyon düzeylerinin, proje kapsamında olmayan öğrencilerin motivasyon ve depresyon düzeyleri ile karşılaştırılması ele alınmaktadır.Çalışma, İstanbul ilinde 2006-2007 öğretim yılının ikinci yarıyılında MEGEP projesine dahil olan ve olmayan 11. sınıfta öğrenim görmekte olan 180 öğrenci ve MEGEP projesine dahil olan ve 10. sınıfta öğrenim gören 90 öğrenci olmak üzere toplam 270 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmış olup, ilk önce MEGEP projesini uygulayan 3 pilot okulda, MEGEP Projesi Beklenti Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçeğin geliştirilme sürecinde başlangıçta bir soru havuzu oluşturulmuş, oluşturulan havuzdaki sorular eğitmenlerden yardım alınarak ölçeğin amacına en iyi hizmet ettiği düşünülen bir anket haline getirilmiş ve 249 öğrenci ile ölçeğin geçerlilik çalışması yapılmış, ardından test tekrar test yöntemi için 200 öğrenci ile ölçeğin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması tamamlanmıştır. Daha sonra MEGEP Projesi Beklenti Ölçeğinin geliştirildiği bu okullarda random olarak seçilen proje kapsamında olan ve olmayan toplam 270 öğrenciye, öncelikle sosyo ekonomik ve sosyo- kültürel yapılarını tanımak amacıyla anket çalışması yapılmış daha sonra eğitimde yeni projelerin öğrencilerin motivasyon ve depresyon üzerine etkilerini incelemek üzere Beck Depresyon Envanteri, Akademik Motivasyon Ölçeği, ve MEGEP Projesi Beklenti Ölçekleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programının 12.0 sürümü kullanılarak, T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Katsayısı yöntemleri ile çözümlenmiştir. Tüm verilerin araştırmanın amaçlarına uygun olarak tablolar halinde sunulmasının ardından eğitimde yeni projelerin öğrencilerin moral motivasyon ve depresyon üzerine etkileri açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, what is aimed is the comparison of the level of motivation and depression of the students within the project for improving professional and technical training , which was put into practice in our country in 2002, with the level of motivation and depression of the students who were not included in the project.The study was carried out in Istanbul with the participation of 270 students. 180 of them were the 11th class students, some of whom were excluded from the MEGEP project in the 2nd term of 2006-2007 academic year, and 90 of them were the 10th class students who were included in the MEGEP project. In the study, scanning method was used and an anticipation scale of the MEGEP project was developed in the three pilot schools which practised the MEGEP project. In the very beginning while the scale was being developed a pool of questions was formed. Secondly, with the aid of instructors all of these questions were turned into a questionnaire that was considered to serve the purpose of the scale the best. After that, the effectiveness of the scale was tested on 249 students. Consequently, for the test after test method the effectiveness and reliability of the scale was performed together with 200 participant students.Then, totally 270 students , who were randomly chosen in the schools where the anticipation scale of the MEGEP project was developed , were asked the questions in the questionnaire in order to determine their socio-economic and socio-cultural way of life. This process was followed by another one in which Beck Depression Inventory, Academic Motivation Scale and the anticipation scale of the MEGEP project were all applied to the students to observe how new projects in education would affect the level of motivation and depression of students. Using the 12.0 version of SPSS programme the data which was attained was analysed by T Test, One Way Variance Analysis and Pearson Correlation Coefficient. The whole data was presented in tables in accordance with the purpose of this study and it was aimed to explain the effects of new projects in education on the level of morale motivation and depression of students.