Öğretmenlerin kariyer gelişimini etkileyen demografik faktörler
The factors demografhic that effect the career development of teachers
  1. Tez No: 235395
  2. Yazar: GÜLCAN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Planlaması, Kariyer Gelişimi, Öğretmenlik Mesleği, Öğretmenlerin Kariyer Gelişimi, Demografik Faktörler, Career, Career Planning, Career Development, Teachear Jop, Career Development of Teachears, The Factors Demographic
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışmasında; ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin, demografik özellikleri dikkate alınarak, kariyer gelişimlerine ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılıkların olup olmadığı araştırılmıştır. Bu sayede hangi demografik faktörlerin kariyer gelişimini olumlu ya da olumsuz etkilediği saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu araştırma ile öğretmenlik mesleğinin kariyer süreci, bu süreçte yaşanan sorunlar ve öğretmenlerin mesleklerine yönelik genel tutumları tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırmanın birinci bölümünde son yıllarda iş dünyasında önemi artan kariyer kavramıyla ilgili kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. Çeşitli görüşleri yansıtan kariyer tanımları kullanılarak, kariyerin önemi üzerinde durulmuştur. Kariyer evreleri ve kariyer seçimi üzerinde durularak, bireyin kariyer seçimini etkileyen faktörler incelenmiştir. Kariyer planlamasının birey ve örgüt açısından önemi anlatılmıştır. Birinci bölümün sonunda kariyerle ilgili genel sorunlar ele alınmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde öğretmenlik mesleğinin tanımları ve yeterlilikleri anlatılarak, öğretmenlerin kariyer gelişimi ve bunun öğretmene ve kuruma sağladığı yararlar üzerinde durulmuştur. Kariyer basamaklarında yükselme sistemi hakkında bilgi verilerek, öğretmenlerin genel kariyer sorunları ele alınmıştır.Araştırma tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Küçükçekmece ilçesine bağlı resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Bu ilçeden seçilen 8 okul ise çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır.Kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümünde kariyer gelişimine yönelik 53 ifade yer alırken; ikinci bölüm kişisel bilgilerden oluşmaktadır. Toplanan verilerin çözümünde frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( ), önem sırası, t-testi, Tek Yönlü Varyans analizi ( ANOVA), Tukey-HSD Çoklu Karşılaştırma Testi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study of thesis; by taking demographic quality of the teachers working in primary schools into consideration, it was researched whether there were any meaningful differences between their views regarding their career developments. By means of this, it was endeavored to determine what demographic factors effected career development positively or negatively. Besides, by this research, it was endeavored to determine career process of teaching profession, problems experienced in this process and general behaviors of teachers towards heir profession.In the first part of the research, institutional framework has been created related with the career conception importance of which is increasing in business world. Importance of career has been stressed by using career definition reflecting several views. Factors affecting career choice of individual have been researched by stressing on career phases and career choice. Importance career planning in terms of individual and organization has been explained. General problems related with career have been considered at the end of first part.In the second part of the study, career development of teachers and benefits this provided for the teacher and institution were stressed by explaining definitions and adequacies of teaching profession. General career problems of teachers have been considered by providing information about the promotion system in career steps.Research has been performed by using scanning model. Teachers performing duty in government primary schools accountable to province of Istanbul, county of Küçükçekmece form the world of the research. And 8 schools selected from this county form the sampling of the study.Data collection means used has been formed of two parts. While 53 statements are included regarding career development in the first part; second part is formed of individual information. Frequency(f),percentage(p),aricmetic average, priority, t-test, single variance analysis(ANOVA9,Tukey-HSD multiple comparison test have been used in the process of analyzing gathered data for resolving problems.