Liderlik ve eğitim-öğretim liderliği
Leadership and education-teaching leadership
  1. Tez No: 235394
  2. Yazar: AYSUN GÖRKEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Eğitim-Öğretim Liderliği, Leadership, Education-Teaching Leadership
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışması,liderlik ile eğitim-öğretim liderliği arasındaki ilişkileri ortaya koymak için yapılmıştır.Ayrıca bu çalışmada okul yöneticilerinin eğitim-öğretim lideri olması gereği üzerinde de durulmuştur.Okulun amaçlarının gerçekleştirilmesinde,olumlu bir okul ortamının yaratılmasında en temel görev okul müdürlerine düşmektedir.Bu yüzden okul yöneticisinin nitelikli bir lider olması ve öğretim liderliği rollerini de eksiksiz yerine getirmesi gerekmektedir.Bu yüzden çalışmanın hareket noktasını bu düşünce oluşturmuştur.Bu çalışmada kuramsal yöntem izlenmiştir.Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Kaynak olarak basılı eserlerden,araştırmalardan,makalelerden,tezlerden ve internet kaynaklarından yararlanılmıştır.Çalışmanın sonucunda da etkili okul yöneticisi olan kişilerin,aynı zamanda başarılı bir öğretim lideri olduğu görüşü yer almıştır.Ayrıca klasik okul yöneticilerinin öğretim liderlerine göre,okul yönetiminde başarısız olduğu yine bu çalışmanın sonuçları arasındadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to state the correlation between leadership and education-teaching leadership. It is also emphasized that directors of schools should be education-teaching leaders. In accomplishing the purposes of schools, the essential mission belongs to directors. Therefore it is necessary for directors to be well-qualified leaders and to perform their roles as teaching leaders accurately. This very reason is the starting point of this thesis. Throughout the research, theoretical method is followed. The research is composed of three chapters. As source, printed literatures, researches, articles, dissertations and on-line sources are used.At the end of the research, it is deducted that influential directors are, at the same time, successful teaching leaders. Moreover it is concluded that, compared with teaching leaders, classical school directors are ineffectual in the management of schools.