Uygur halk masalları
Uighur folk tales
- Tez No: 235404
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞUAYİP KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Uygur Türkleri, Uygur Halk Masalları, Halk Masalları, Çöçekler, Masallar
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 422
Özet
Uygur Halk Masalları adını taşıyan bu çalışma, Uygur Heliq Çöçekliri isimli kitaptan alınmış olan elli adet masal metninden oluşmaktadır. Giriş kısmında Uygur Türkleri ve masallar hakkında bilgiler verildikten sonra metinlerinin transkripsiyonu yapılmış ve masallar Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Daha sonra bu konuyla ilgili doğrudan veya dolaylı olarak yapılmış olan çalışmalardan ulaşılabilenlerin bir kısmı taranarak masallarda yer alan motifler tespit edilmiş ve kahramanlar tanıtılmıştır. Sonuç kısmında ise çalışmanın genel değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which has the name of Uighur Folk Tales, is composed of fifty texts of tale quoted from the book called Uighur Heliq Çöçekliri. In the introductory part, transcriptions of the texts are made after information about the tales is given, and tales are transferred into Turkey?s Turkish language. Next, patterns that take place in the tales are determined and characters are introduced as a result of scanning some of the works which are done in relevance to this subject directly or indirecly and which can be gotten through.It is aimed at this dissertation will contribute to similar studies to be done in Turkey, that the literary form of tale will be liked, and that Uighur Turks and their tales will be known more and more.Key Words1.Uighur2.Uighur Folk Tales3.Folk Tales4.Çöçeks5.Tales