XV ve XVI.yüzyılda Amasya
Amasya in XV and XVI th century
  1. Tez No: 235407
  2. Yazar: FUAT ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MAHFUZ SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Amasya, Tarih, Demografi, Yönetim, Ekonomi, Amasya, History, Demographic, Management, Economy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmamız, 15 ve 16.yy Amasya şehrini fizikî, demografik, sosyal ve ekonomik yönleriyle ortaya koymayı amaç edinmiştir.Araştırmamız, bir giriş ve beş ana bölümden oluşmaktadır. Girişte; seçilen konu ile ilgili kısaca bilgi verilmiştir. Kaynaklar ve yöntemden bahsedilmiştir. Araştırmamıza esas aldığımız“arşiv belgeleri”ile ilgili bilgi sunulmuştur.Birinci bölümde; şehrin tarih içindeki konumundan ve tarihî sürecinden bahsedilmiştir. Şehrin coğrafî durumu, adı, kuruluşu ve Türk-İslâm hâkimiyetinden önceki ve sonraki tarihinden kısaca söz edilmiştir.İkinci bölümde; şehrin fizikî yapısı, Amasya kalesi ve Amasya evleri ilgili bilgiler sunulmuştur. Bu bölümde şehrin dinî ve sosyal yapısıyla ilgili olarak belgelerin elverdiği oranda bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde; şehrin demografik yapısı, köy ve nahiyeleri hakkında kısa bilgiler verilmiştir.Dördüncü bölümde şehrin yönetimi üzerinde durulmuştur. Şehrin yöneticileri ve şehir yönetimleriyle ilgili; bilim adamları / aydınlar ve şehir yönetimindeki konumları üzerinde durulmuştur. Ayrıca yönetici ve yönetilen/halk ilişkileri izaha çalışılmıştır.Beşinci bölümde; şehrin iktisâdi yapısı incelenmiştir. Halkın sosyo-ekonomik durumundan, bahsedilmektedir. Bu bölümde; gelir kaynakları, vergi gelirleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca şehirdeki tarım ve hayvancılık, sanayi, üretim ve ticaret araştırılmıştır.Çalışmamız,“Başbakanlık Osmanlı Arşivi”nde ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü“nde bulunan ”Tahrir Defterleri"nden, çeşitli tasnifler ve bunlarla ilgili belgelerden imkânlar ölçüsünde istifade edilerek hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to indicate the physical, demographic, social and economical aspects of“Amasya In XV and XVI th. Century)”as a whole.The research, consist of an introduction and five section. In the introduction a brief explanation is given about the topic. Referances and methods are mentioned. Knowledge on achieve documents is given.In the first section, the situation of the city in the history and its process are mentioned the geographical situation, its name, its establishment and its history before and after Turkish-Islamic domanien are briefly mentioned.In the second section, brief knowledge is given about its physical structure, its castle and its house. The obtained documents are given about the religious and social structure of the city.In the third section brief knowledge is given about its demographic situation and its district and viillage and subdistrictIn the fourth section, the management of the city is tried to be explained. The managers of the city, the scientists and their power on the management of the city are mentioned. The relations of the city managers and the public are tried to be explained through examples.In the five section, the financial structure are explained. İn the city, the socio-economic situation of the public, are mentioned.In this section, and sources of income and income taxes are tried to be found out. İn the City, the agriculture and the stockbreeding, the industry and production and trade, are searched.The main reference of this research is based on“Title deed”Land Survey General Directorate" and The Prime Ministry Ottoman Archive In Istanbul are taken into consideration as much possible.