Osmanlı arşiv belgelerine göre Yunanistan Devleti'nin kurulmasında İngiltere'nin rolü
The role of the United Kingdom in the foundation of Greece According to the documents from the Ottoman archieves
  1. Tez No: 235423
  2. Yazar: İDRİS BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Rum isyanı, Mora, Şark Meselesi, Misyonerler, Seyyahlar, Oryantalizm, İngiltere, Greek riot, Morea, Missionaries, Itineraries, Orientalism, The United Kingdom
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
1821 tarihinde ortaya çıkan Rum isyanı, Batılı devletlerin Şark Meselesi bağlamında Osmanlı coğrafyasında gösterdikleri faaliyetlerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Düvel-i muazzama adı verilen dönemin büyük güçleri, Rumların isyan hareketine teşebbüs etmelerine kadar misyoner, seyyah ve oryantalist faaliyetler ile isyan hareketinin alt yapısını hazırlamaya çalışmış, isyanla birlikte ise misyonerlerin ve Filhelenlerin de katkılarıyla Rum isyanı, Haç'ın Hilal ile mücadelesine dönüştürülmüştür. Büyük güçlerin rekabeti, Osmanlı tebaası olan azınlıkların önce isyan etmesine sonrasında ise Avrupalı devletlerin araya girmesiyle bağımsızlıklarını kazanmalarına yol açmıştır. Rum isyanında İngiltere, her ne kadar ilk zamanlarda tarafsızlığını ilan etmiş ise de George Canning ile beraber İngiliz dış siyasetinde yeni bir dönem başlamıştır. İngiltere, Rum asilerin isyan teşebbüslerinin başarıya ulaşması için onlara maddî yardım sağlamış, iki generalini Mora'ya göndererek Rum silahlı kuvvetlerinin başına geçirtmiştir. Karizmatik liderden yoksun Rumlar Osmanlı Devleti'ne karşı başarı sağlayamayınca İngiltere, Rusya ile yaşanan siyasî rekabetin de etkisiyle diplomasi yoluyla Rumlara bağımsızlık kazandırmaya çalışmıştır. Diplomasi yolu netice vermeyince Navarin'de Osmanlı Donanması yakılmış, Osmanlı-Rus harbinden sonra da İngiltere, Fransa'yı da yanına alarak bağımsız Yunanistan Devleti'ni kurmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The Greek riot of 1821 is a consequence of the activities by the Western States on the Ottoman territory within the context of Eastern Question. The great powers of the era, the Great States, had laid the groundwork for the rebellious acts by making use of missionaries, itinerants and orientalist deeds until the Greek attempted a riot. The Greek riot had become a battle between the Cross and the Crescent, with the contributions from the missionaries and the Greek admirers. The competition among the great powers, in the first place, had paved the way for the rebel of the minorities who had lived within the Ottoman Empire, and then these minorities gained autonomy upon the intervention by the European States. United Kingdom had claimed to act impartially on the Greek riot issue initially however a brand new era commenced in the British foreign policy with the inauguration of George Canning. The United Kingdom had provided financial assistance for the Greek in order for them to succeed in their attempts and sent two of its Generals to Morea to lead the Greek armed forces. When the Greek who deprived of charismatic leaders, could not achieve any progress against the Ottoman Empire, the United Kingdom had resorted to diplomacy to make the Greek gain independence in which case the political competition with Russia also played a crucial role. Once the diplomacy method did not work, the Ottoman Fleet was set on fire in Pylos and following the Russo-Turkish War, the United Kingdom founded the independent state of Greece with the help of France.