Mesleki ve teknik liselerde 3308 sayılı kanuna göre görev başı eğitiminin işyerlerine uygulanmasının etkinliği
The effect of execution of applied education in industrial organization according to law 3308
- Tez No: 235497
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Teknik Eğitim, Okul Sanayi İşbirliği, Eğitim Sistemleri, Vocational Education, School-Industry Cooperation, Education Systems
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Mesleki ve Teknik Liseler toplumun en ihtiyaç duyduğu alanlarda kalifiye eleman yetiştirilen eğitim kurumlarıdır. Bugünkü mesleki ve teknik eğitim yüzlerce yıllık çalışmanın ve deneyimin ürünüdür. 3308 sayılı yasa bu uğraşların somut ürünüdür. Okul ve işletmelerin yararlı ve sürekli bir işbirliğine girmelerine duyulan ihtiyaç sonunda 3308 sayılı yasa ve buna bağlı bazı yönetmelikler çıkarılarak ilgili kurumlar ve personelin görevleri ile işbirliğinin esasları ortaya konulmuştur.Çağımızda teknoloji ve endüstri çağdaş toplumun kültürünün ayrılmaz öğeleridir. Bu çağdaş oluşum, eğitimi, kurumsal, işlevsel ve yapısal yönden etkilemektedir. Bireysel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla farklılaşma süreci içinde bulunan çağdaş eğitimin anlayışında ekonomik boyut önem kazanmaktadır.Mesleki ve Teknik eğitimin ve Sanayinin hedefi olan kalifiyeli meslek elemanları yetiştirmede en önemli unsurlardan birisi işletmelerde beceri eğitimi uygulamasıdır. Beceri eğitimi uygulaması, sektörün ihtiyacı doğrultusunda eğitim almış öğrencileri işletmelerle tanıştırmayı ve onların meslek yaşamına uyumunu sağlamayı ve istihdam problemlerini çözmeyi amaçlamaktadır.Bu araştırmanın amacı, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun ve ilgili yönetmeliklerin, genelge ve yönergelerin Meslek Lisesi öğrencilerine yaptırılan işletmede beceri eğitimi uygulamasının irdelenmesidir. İşletmede beceri eğitimi uygulaması mesleki ve teknik eğitim gören öğrencilerimizi, meslek yaşamına alıştırmak, sektörün gerektirdiği bilgi ve beceri düzeyine getirmek açısından oldukça önemli bir çalışmadır. Uygulama önemi açısından Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği ve 3308 sayılı kanunla belli kurallar içine alınmıştır
Özet (Çeviri)
Vocational High Schools are educational organizations that educate qualified labor in the areas that society needs. Vocational education today is the result of work and experience of hundreds of years. The law of 3308 is the product of this process. The need of cooperation between schools and industrial organizations is fulfilled by legislating the law of 3308. In current century technology and industry are the inseparable concepts of modern society. This constitution is effected in educational, organizational, functional, and structural aspect. In the comprehension of modern education which is in changing process by individual, social and economic dimension, the economic aspect is getting more importance among the others.The main aspect of the process of educating qualified staff in vocational education and industry is to execute applied education. Application of vocational education aims to introduce students to industry and to adapt them to business career.The main goal of this research is to study the vocational education and its application in industrial organizations by the aspect of the law 3308 and regulations related to it. Application of vocational education supplies adapting students to business life and needs of educated staff. According to importance of application, vocational education regulations and law of 3308 are considered in specific rules.