Şarkı sözlerinde şiddet öğesi:Aksaray ili ilköğretim ikinci kademe öğrencileriyle yapılan bir çalışma
Violent items in song iyrics-case study with the second level students of Aksaray elementary school
  1. Tez No: 235511
  2. Yazar: BURCU TAŞAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZAN M. GÖHER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Şarkı Sözleri, Müzik Eğitimi, Violence, Lyrics, Musical Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Günümüzde iletişim araçları insan yaşamında büyük rol oynamaktadır. İletişim araçları en fazla ilgi gören ve en popüler boş zaman yönlendiricisidir. Özellikle çocuklar açısından bakıldığında, zihinsel, sosyal, duygusal alanlarda olumlu ve olumsuz etkileri olduğu görülmektedir. Bu olumsuz etkilerin belki de en başında ?şiddet? gelmektedir. Ülkemizde giderek yaygınlaşan bazı müzik türleri ve şarkı sözlerinin özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, şiddetin gençler ve çocuklar üzerindeki etkisini vurgulamak, şiddet oluşumundaki nedenleri belirleyerek, bu nedenler içinde şarkı sözlerinin önemini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim ikinci kademe seviyesindeki öğrencilerin en sık dinledikleri müzik grubu ve şarkıcılar belirlenmiş ve bu şarkıcıların şarkı sözlerindeki şiddet öğeleri tespit edilerek konu ile ilgili saptamalar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, means of communication plays a great role in human life. It is the greatest director of free time which receive the greatest interest and which is the most popular one. Especially when children are considered, it has both positive and negative effects on their mental, social and emotional development. And ?violence? is in the first place among these effects. It is considered that some music styles and some lyrics which have gained popularity in our country recently have some negative effects on children. In this study the aims are to emphasize the effects of violence on young people and children; to determine the elements which cause violence; and to put forth the importance of lyrics among these causes. For this purpose, the singers and bands who are most popularly liked by primary school second level students were studied and elements of violence in their songs were determined. And conclusions and suggestions are presented.