İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin tarihsel okuryazarlık durumlarının belirlenmesi
Historical literacy of primary school eight grade students
  1. Tez No: 235512
  2. Yazar: MURAT KEÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretimi, Tarih Öğretimi, Tarihsel Okuryazarlık, İlköğretim Sekizinci Sınıf Öğrencilerinde Tarihsel Okuryazarlık, Social Studies Teaching, History Teaching, Historical Literacy, Eighth Grade Primary School Students? Skills of Historical Literacy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın amacı öncelikle tarihsel okuryazarlık kavramını alan yazına dayalı olarak tartışmak; daha sonra da ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin tarihsel okuryazarlık beceri/durum seviyelerini belirlemektir. Bu amaçlar doğrultusunda tarihsel okuryazarlık kavramını oluşturan temel öğelerin, eleştirel ve kuşkucu olma, sorgulayıcı ve yaratıcı olma, olaylar arasında neden sonuç ilişkileri kurabilme, olaylar üzerine yorumlar yapabilme, ulaşılan kaynaklardaki birbiriyle çelişen bilgi/görüşleri fark etme, tarihsel olaylar hakkında internet ortamındaki bilgilerden yararlanabilme şeklinde sıralandığı görülmektedir. Araştırma kapsamında çalışılan konuyla ilgili on iki temel soru ve bunlara bağlı alt sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu hazırlanmış ve Niğde ilinde bulunan dört ilköğretim okulunun sekizinci sınıfına devam eden ve gönüllülük esasına dayalı olarak seçilen toplam 12 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma sonucunda özel okul öğrencilerinin tarihsel okuryazarlık beceri/durum seviyelerinin devlet okulu öğrencilerine göre daha ileri düzeyde olduğu görülmüştür. Okullarında akademik başarı durumları yüksek olan öğrencilerin tarihsel okuryazarlık beceri/durum seviyelerinin de ileri düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak öğrencilerin bilgisayar (internet) teknolojisinden yararlandıkları ve dolayısıyla bilgi iletişim teknolojileri becerilerinin ileri düzeyde olduğu kanaatine varılmıştır. Öğrencilerin tarihle ve tarihsel konularla ilgili az sayıda kitap okudukları tespit edilmiş; buna bağlı olarak da farklı kaynaklar arasındaki görüş ayrılıklarını, tutarsız bilgileri ayırt etme becerilerinin yeterli düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Ders kitapları ve müfredat programı dışında farklı kaynaklardan bilgilerin öğrencilere sunulmasının onların gelişimini desteklediği ve aynı zamanda tarihsel okuryazarlıklarını artırdığı görülmüştür. Öğrencilerin tarihsel okuryazarlık beceri/durumları alt, orta ve üst seviye şeklinde sınıflandırma yapıldığında öğrencilerin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study primarily aims to construct a conceptual framework of historical literacy. Its secondary im is to determine eighth grade primary school students? levels of historical literacy skills. Considering the above first aim, the main components of historical literacy are defined as becoming creative and interrogative, aproaching the new information suspiciously and critically, taking their causes and consequences while considering historical facts and cases, interpreting the past events, recognizing contradictory ideas and opinions of the available information, taking advantage of using internet to learn about history. An interview form including twelve main questions and six subsidiary questions related to historical literacy have been prepared. The interview questions have been applied to twelve eighth grade students in four schools located in Niğde province. The main criterion for the selection of students was to be voluntary to participate in the interviews.It has been found out that private school students? historical literacy levels are higher than those of the public schools. It has been detected that students? with higher academic competence levels are also have higher levels of historical literacy skills. It has also been seen that the students generally benefit from the facilities of ICT and the Internet. This can be interpreted as students? make use of ICT in a good level. Another result of the study shows that the students do not read on historiy in a required level, as most of them could not show the ability of distinguishing the bias and disagreements among different sources. Therefore, the results of the study indicates that students should be introduced with different types of sources apart from the textbooks in order to develop their general and historical literacy skills. The study concludes that the students participated in this study possess middle levels of historical literacy skills.