Konya ili Karapınar ilçesi'nin tarihi, sosyal ve kültürel yapısı
The historical, culturel and social structure of Karapınar in Konya
- Tez No: 235528
 - Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Karapınar, Sosyal ve Kültürel yapı, Karapınar, Social and Cultural structure
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Niğde Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bir toplumun geçmişten bugüne kadar getirmiş olduğu maddi ve manevi değerlerinin tümü, o toplumun kültürünü oluşturur. Bu değerler, örf, adet, gelenek ve göreneklerin bütününden meydana gelir. Toplumların benliklerini koruyabilmesi ve devamı için kültürel değerlere sahip çıkması gerekir. Kültürel değerlerin ortaya konulması için yapılan bu çalışmada, Karapınar İlçesi'nin sosyal ve kültürel yapısı, örf, adet ve inançları ile tarihi ve turistik yerleri üzerinde duruldu. Çalışmada genel olarak Karapınar İlçesi'nin tarihi, coğrafi, ekonomik, eğitim-öğretim ve sağlık konuları hakkında bilgi verildi. Daha sonra esas konu işlenerek, ilçenin örf, adet ve inançları üzerinde duruldu. Üç bölümde sunulan çalışmanın birinci bölümünde, Karapınar İlçesi'nin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı kaynaklara dayanılarak ortaya konuldu. Ayrıca bu bölümde, ilçe ve köylerin eğitim-öğretim ve sağlık durumları hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde, Karapınar İlçesi'nde yaşayan halkın, doğum, evlenme, askerlik ve ölümle ilgili örf, adet ve inançları üzerinde duruldu. Yine bu bölümde ilçede söylenen mani, ağıt, atasözü ve bilmeceler ile ilçenin mutfak kültürüne yer verildi. Üçüncü bölümde ise, ilçenin tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgi verildi. Son kısımda sonuç ve değerlendirme ile çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapıldı. Gezi ve gözleme dayalı olarak yapılan bu çalışmanın temel amacı, Karapınar İlçesi'nde yaşayan halkın sosyal ve kültürel yapısı ile örf, adet ve inançlarını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
All of the material and spiritual values, which have been brought to today from the past by a society, constitute the culture of that society. These values of the society consist of all custom, traditions and observance.The worthies of culture should have been protected in order to keep the continuation of the personality of the society. In the study, social and cultural structure, custom, tradition, observance, beliefs and historical and touristic places of Karapınar County were mentioned about the exhibition of cultural values. In the generality of the study, information was given about history, geography, economy, education and health of Karapınar County. After the main subject, it is mentioned about tradition, custom and beliefs of the county. The study contains three sections. In the first section, social culture and economical structure of Karapınar County were mentioned. In addition to these, the information about education and health in county and villages was given. In the second section, marriage, soldiery, birth and death related with custom, tradition, observance of the people who live in Karapınar were mentioned. And also, elegy, proverb, riddle and kitchen culture about the county were talked. In the third section, the related information about Karapınar County?s historical and touristic places were given. In the last section of the study, results and evaluation of the study were underlined. The main purpose of this study which is based on trip and observation is to reveal the social and cultural structure in addition to custom, tradition and belief of the people in Karapınar County.