Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleklerine ilişkin öz yeterlik düzeylerinin incelenmesi (Nevşehir ili örneği)
Physical education and sports teacher?s self efficacy of their jobs (Nevşehir city model)
  1. Tez No: 235529
  2. Yazar: NURGÜL TÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik, Yetkinlik, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Self Efficiency, Competence, Physical Education and Sports Teacher
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Öz yeterlik, kişinin bir işi yapabilmesi için gerekli becerilere sahip olduğu konusundaki inancıdır. Beden eğitimi öğretmenlerinin alan ve öğretmenlik mesleğine ilişkin öz yeterlik inançlarının saptanması, onların kendilerini daha iyi tanıyabilmelerine, o ana kadar ki birikimlerinin daha fazla farkına varabilmelerine imkân sağlayacak ve dolayısıyla, mesleki doyumlarını da etkileyecektir.Bu çalışmada amaç, Nevşehir ilinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin öğretmen öz yeterlik düzeylerini tespit edip, çeşitli değişkenler açısından incelemektir.Araştırmada verilerin toplanmasında beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin öğretmen yetkinlik beklenti (öz yeterlik) düzeylerini belirlemek amacıyla, araştırmacılar tarafından geliştirilen ve daha önce uygulanmış ?Öğretmen Yetkinlik Beklenti Envanteri (ÖYBE)? kullanılmıştır.Araştırma, Nevşehir ilinde görev yapan 92 beden eğitimi ve spor öğretmeniyle gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin öğretmen öz yeterlik beklentisi düzeylerine etkisi incelenen değişkenlere ilişkin elde edilen veriler ?Tek Yönlü Varyans Analizi?, ?iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (t-testi)? ve ?Pearson momentler çarpım korelasyon katsayısı testi? ile analiz edilmiştir.Nevşehir ilinde görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin genel olarak öğretmenlik öz yeterlik düzeylerine ilişkin sonuçlar, öğretmenlerin öz yeterlik düzeylerinin yüksek düzeyde olduğunu göstermektedir. Araştırma sonucunda cinsiyet, medeni durum, görev yapılan yerleşim yeri ve görev yapılan öğretim basamağı değişkenleri ile öz yeterlik düzeyleri arasında anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Yaş ve görev yapılan okul türü değişkenleri ile öz yeterlik düzeyleri arasında anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Self-efficacy is a person?s belief in being capable of doing something. To determine the self efficiency belief of the physical education and sports teachers; about the profession of teaching will provide us to recognize them better and will provide their selves to recognize their selves better, will give them the opportunity to realize their experiences till that time and because of these it will effect their professional satisfaction.The purpose of this study is, to examine the physical education and sports teacher?s self-efficacy expectation level through different variances, who teach in Nevşehir.To the purpose of determining the physical education and sports teacher?s (self efficacy) levels, the data of the study collected with Teacher Competence Expectation Inventory (TCEİ) which was developed by researchers and which was used before.The study was processed with the 92 physical education and sports teachers in the city of Nevsehir. The data obtained about the teacher?s teacher efficacy expectation were analyzed by `Single Way Variance Analyze? and `the test of the importance of the the difference between two means? (t-test).The results related to teacher efficacy levels of the physical education and sports teacher?s in the city of Nevşehir generally show that the teacher?s self efficiency levels are at high level. The study results show that the between gender, marital statue, localization and the education step variances and self-efficiency levels showed meaningful differences. Between the age and the school type variances and self-efficiency levels no meaningful differences were found.