Niğde ilinde süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik analizi ve sütün pazara arzı
Economic analysis and supply of milk cows marketingin in Niğde city
- Tez No: 235532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Niğde, Süt Sığırı, Ekonomik analiz, Süt üretimi, Sütün pazarlanması, Niğde, dairy cattle, economical analysis, milk production, milk marketing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, Niğde ili bölgesinde süt inekçiliği yapan işletmelerin ekonomik analizi ve elde edilen sütün pazara arzı konusu incelenmiştir. İncelemeler, bölgedeki 5 baş ve üzeri sağılır süt ineğine sahip olan işletmelerde yapılmıştır. Araştırma materyali olarak, basit tesadüfü örnekleme yöntemiyle seçilen 100 işletmede yüz yüze yapılmış anket bilgileri kullanılmıştır. Örnek işletmeler, sağmal hayvan sayıları dikkate alınarak 3 gruba (1.grup işletmeler 5-14 baş, 2.grup işletmeler 15-29 baş ve 3. grup işletmeler ise 30+ baş sağılır süt ineği) ayrılmıştır. Araştırma sonucuna göre, aktif sermaye içinde arazi sermayesinin payı %6,68, bina sermayesi payı %32,65, hayvan sermayesi payı ise %39,29 olarak bulunmuştur. Hayvansal üretim değerinin %67,95'i sütten elde edilmiştir. Çalışmada sadece süt inekçiliği üzerinde durulduğundan hayvansal üretim değeri, gayri saf hasıla olarak kabul edilmiştir. İşletme toplam masraflarının %86,10'u değişen masraflardan oluşurken, %13,90'u sabit masraflardan oluşmuştur. İşletme başı brüt kar 1. grup işletmeler için 10.041 TL, 2. grup işletmeler için 44.963 TL ve 3. grup işletmeler için ise 116.423 TL olmuştur. Ayrıca, işletme başına düşen süt inekçiliği geliri 1. grup işletmeler için 9.136 TL, 2. grup işletmeler için 38.666 TL ve 3. grup işletmeler için ise 74.381 TL bulunmuştur. İşletmelerde laktasyon süt verimleri ortalaması 3.850 lt olarak bulunmuştur. Laktasyon süt verimleri ortalamaları, 1. grup işletmeler için 3.720 lt, 2. grup işletmeler için 4.185 lt ve 3. grup işletmeler için de 4.941 lt bulunmuştur. Bu sonuçlar, işletmelerde sağılır süt ineği sayısının artışıyla birlikte hem hayvan başına elde edilen süt veriminin hem de buna bağlı olarak işletmelerin karlılığının da arttığını göstermektedir. Bölgede, modern koşullarda üretim yapan iki işletme bulunurken, bunlardan en büyük olan işletmenin ürün işleme hacmi, bölgede işlenen sütün yaklaşık %85'idir. Bu çalışmada, işletmelerden elde edilen sütün, süt işletmelerine satılma oranı 1. grup işletmelerde %95,26, 2. grup işletmelerde %98,02, ve 3. grup işletmelerde de %99,11 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated economical analysis of dairy cattle farming and supplying of produced milk to the market in Nigde region. For the study, dairy cattle farms having at least 5 heads of milking cows were selected. In the research, the results of a survey obtained from face to face interviews and selected 100 farms by simple random sampling method which were used as a material. Dairy farms were categorized 3 different groups according to number of milking cows (1st group: 5-14 heads of milking cows, 2nd group: 15-29 heads of milking cows, 3th group: 30+ heads of milking cows). As a results of the study, the rates of land capital, building capital and animal capital in active capital were 6,68%, 32,65% and 39,29% respectively. The 67,95% of Animal Production Value was provided from milk production. Animal Production Value was assumed as gross net sale because of only dairy cattle farming studied in the research. The 86,10% and 13,90% of total management costs came from changeable and constant costs, respectively. Gross profits of the farms were found as 10.041 Turkish Lira (TL), 44.963 TL and 116.423 TL for the 1st, 2nd and 3th farm groups, respectively. Besides, the means of dairy incomes per farm were 9.136 TL, 38.666 TL and 74.381 TL for the 1st, 2nd and 3th farm groups, respectively. Average lactation milk yield of the farms investigated in the study was found as 3.850 l. Average lactation milk yields were also 3.720 l., 4.185 l. and 4.941 l. for the 1st, 2nd and 3th farm groups, respectively. These results showed that increasing by the number of milking cows in the farms, both milk yields per cows and the profits depending on milk production of the farms were also increased, either. In the region, two factories were exist to process milk products using by modern techniques, and one of them having the biggest milk processing capacity that processed about 85% of total processed milk of the region. In this study, the selling rates of produced milk in the farms to milk processing factory were 95,26%, 98,26 and 99,11% for the 1st, 2nd and 3th farm groups.