Türkiye futbol federasyonu süper ligi sporcularının spor hukuku bilgi düzeyi ile ilgili bir çalışma
A work about information level of sports law of turkish football federation super leauge sportsmen
- Tez No: 235556
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET SOYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Spor, Law, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Sporcu, Spor Hukuku, Bilgi Düzeyi, Sport, Sporty, Sportsman, Sport Law, Standard of Attainments
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Futbol Federasyonu Turkcell Süper Ligi'nde oynayan profesyonel futbolcuların spora ilişkin hukuksal bilgi düzeylerini, hukuksal düzeyde spora ve profesyonel sporun içinde bulunan unsurlara (Menajerlik, vb.) yaklaşım açılarını tespit etmektir.Bu amaçla ilgili literatür incelenerek araştırmaya ilişkin bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu Turkcell Süper Ligi'nde oynayan profesyonel futbolculara bir anket uygulanmıştır. Anketten elde edilen bulgularla araştırmanın problemine çözüm aranmıştır.Araştırmanın evrenini Türkiye Futbol Federasyonu Turkcell Süper Ligi'nde oynayan profesyonel futbolcular oluşturmaktadır. Örneklemini ise Turkcell Süper Ligi'nde oynayan 324 futbolcu arasından tesadüfi yöntemle seçilmiş 91 futbolcu oluşturmuştur.Toplanan anketlerde verilerin işlenmesi bilgisayar vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Anketlerin verilerin çözümlenmesinde istatistikçilerinde görüşleri alınarak, frekans ve yüzde dağılımı bulunmuş, ayrıca sporcuların görüşlerinin değerlendirilmesinde kategorik veriler olduğu için (sınıflama ölçme düzeyi) Ki-kare testi uygulanarak derecelendirilmiştir. Analizimizde (? = 0.05) olarak alınmış olup elde edilen ?p? değerimiz ile (Asymp. Sig.) karşılaştırılmıştır. Anketteki verilerin değerlendirilmesinde SPSS 16,0 istatistik programı kullanılmıştır.Araştırmaya katılan sporcuların, spor hukuku konusunda bilgi düzeylerinin eksik olduğu ortaya çıkmıştır. Spor hukuku konusunda önemini bildikleri halde, bu konu hakkında bilgili olmadıkları ve yeterli bir eğitim almadıkları görülmüştür. Spor Hukuku bilgi düzeylerinin, futbolcunun yaşıyla doğru orantıda arttığı görülmektedir. Futbolcuların Spor Hukuku bilgi gereksinimlerini büyük oranda e-kaynaklardan ve menajerlerinden karşıladıkları anlaşılmıştır. Spor Hukukuna genellikle transfer dönemlerinde ihtiyaç duydukları görülmüştür. Ankete katılan futbolcuların TFF Tahkim Kurulu hakkındaki bilgi düzeyleri ve CAS hakkındaki bilgi düzeylerinin aynı paralellikte olduğu görülmüştür. Ankete katılan futbolcuların büyük oranda Lise mezunu olduklarından dolayı eğitim ile spor hukuku bilgi düzeyleri arasında herhangi bir ilişki görülememiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to fix legal attainments relating the sport, to describe approaches to sport in legal level and elements (as like manager) in the professional sport of professional footballers who play at Football Federation of Turkey, Turkcell Super League.To this end, there is tried to give handle information about the study by analyzing concerned literature. There is taken a poll on professional footballers who play at TFF Turkcell Super League under the scope of this research. There is tried to crack with findings gained from the poll.The creation of the research is formed by professional footballers, who play at TFF Turkcell Super League. Sampling however, consisted of 91 footballers randomly selected from 324 footballers who play at Turkcell Super League.There were used computer to process data gathered from surveys. While analyzing data of surveys, statistic takers? opinions are taken, were found frequency and percentage distribution. Also it is graded applying ?Ki-Kare? test (classifying measuring level) while evaluating sportiest? opinions due to had been categorical data. In our analysis, there is assumed (? = 0.05) and compared with the drived value ?p? (Asymp. Sig.). While evaluating the survey data, SPSS 16,0 statistics program is used.Information level about sport law of the sportsmen who involved the research transpired that inadequate. It seems that they are not educated and informed enough in sport law although they are aware of importance of this subject. Information levels about sport law rising with direct proportion of the ages of footballers. Footballers meet the requirements of sport law information from electronic sources and their managers. It is observed that they need sport law in the term of transfer. The footballers who participated in the survey have standard of attainments same in parallel between TFF arbitration board and CAS. There could not be seen any relationship between education and information level of footballers who participated in the survey, trough most of them are high school graduate.