Futbol antrenörlerinin saldırganlık olaylarına bakış açıları (Ankara ili örneği)
Aggression events from the point of coaches (Example of city of Ankara)
- Tez No: 235557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. C. BERKAN ALPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Saldırganlık, Futbolda Saldırganlık, Antrenör, Aggression in Football, Coach, Aggression, Football
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada amaç antrenörlerin bakış açısından, futbol sporuyla doğrudan bağlantısı olan referans gruplarını oluşturan, medya, seyirci, antrenör, kulüp yöneticisi, futbolcu, güvenlik güçleri, futbol federasyonu, hakem ile bunların saldırganlık üzerinde etkilerini araştırmaktır.Araştırmanın evrenini 2009 yılının ocak ve mart ayları içerisinde Ankara'da görev yapan futbol antrenörleri oluşturmaktadır. Örneklemini ise Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Ankara Şubesiyle işbirliği yapılarak seçilen 80 kişi oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak, antrenörlerin demografik bilgileri ile birlikte, futbolda farklı referans gruplarının seyirci saldırganlığı üzerinde hangi düzeyde etkili olduklarını belirlemeye yönelik 74 maddeden oluşan 21 soruluk bir anket uygulanmıştır.Ön uygulama anketlerinden elde edilen verilerin yardımıyla anket maddelerinin güvenirlik analizi yapılmıştır ve ankette yer alan 92 maddenin güvenirlik-geçerlik katsayısı (crombach alfa değeri) 0.9303 olarak bulunmuştur. Anketimizdeki verilerin geneli sınıflama ve sıralama ölçme düzeylerine uygunluk göstermektedir. Anketimizdeki veriler istatistikel sonuçları elde edilme aşamasında uygunluğuna bakılmak suretiyle ki-kare ilişki testi uygulanarak yorumlanmıştır.Verilerin istatistiksel analizinde ve yorumlarda ?=0.05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 16.0 istatistik programı kullanılmıştırAraştırma bulgularına göre, neden değil daha çok sonuç olarak görülebilecek seyirci saldırganlığına karşı alınacak tedbirlerin, etkili unsurlar olarak, özellikle hakem, medya, futbolcu, kulüp yöneticisi, Futbol Federasyonu ve güvenlik güçleri de göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate, from the point of coaches, the reference groups which are directly related to football, such as media, supporters, coaches, club managers, football players, security forces, football federation, and referees and their impacts on aggression.Population of the study consists of football coaches who have worked in Ankara between January 2009 to May 2009. Whereas, the sample of the study consists of 80 coaches who are selected in cooperation with Ankara Branch Office of Turkish Football Coaches Association.In order to collect data for this study, a survey comprising 74 clauses and 21 questions is carried out in order to determine the demographic information of coaches and the level of impact of various reference groups on supporter aggression in football.The reliability analysis is carried out with the help of data obtained from pre-application surveys and the reliability-validity coefficient (crombach alpha value) of the 92 clauses are found as 0.9303. The data obtained from our survey are interpreted with the application of chi-square test by considering the validity of collection stage. During the statistical analysis and interpretation of data, significance level of ?=0.05 is taken into account. For the evaluation of the data, SPSS 16.0 statistical software is used.According to the findings of the study, the precautions against supporter aggression, which could be considered as a result instead of being a reason, have to be determined taking especially referee, media, football player, club manager, football federation, and security forces into consideration as the effective elements.