Basic charecteristics of planned and spontaneous urban: A research on validity of physical morphology in terms of behavioral environment
Planlı ve kendiliğinden oluşmuş kent çevrelerinin temel özellikleri: Davranışsal çevre olarak fiziksel morfolojinin tutarlılığı üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 23560
  2. Yazar: CAN KUBİN
  3. Danışmanlar: BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Çevrenin Oluşum Süreci, Planlı, Kendiliğinden, Morfolojik Özellikler, Fiziksel Görüngüsel Çevre, Çevresel Davranışlar, Algılama, Kavrama, Değerlendirme ve Tercih, Anlaşılabilirlik, Kimlik, Yaşarlılık BilimDalı, Evolution Process of Urban Environment, Planned, Spontaneous, Morphological Characteristics, Physical Phenomenal Environment, Environmental Behaviors, Perception, Cognition, Evaluation and Preference, Legibility, Identity, Vitality
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZ PLANLI VE KENDİLİĞİNDEN OLUŞMUŞ KENT ÇEVRELERİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ: Davranışsal Çevre Olarak Fiziksel Morfolojinin Tutarlılığı Üzerine Bir Araştırma KUBİN, Can Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Baykan GÜNAY Şubat, 1992, 120 sayfa Kentlerde planlama sürecinin başlamasıyla birlikte planlı ve kendiliğinden gelişmiş çevreler ikilemi gündeme gelmiştir. Bu ikilemin sonucu olarak daha çok fiziksel görüngüsel çevrenin morfolojik özelliklerinin insanların çevresel davranışlarıyla tutarlılığı üzerine odaklanan çeşitli modeller, eleştiriler ve manifestolar ortaya çıkmıştır. Bu çalışma çerçevesinde temel olarak yukarıda belirtilen fiziksel çevre ile çevresel davranışlar arasındaki ilişki planlı ve kendiliğinden gelişmiş çevreler bazında tartışılacaktır. Bununla birlikte, çevrenin insan davranışlarını yönlendirici ne tür sunumlarda bulunduğu şeklinde bir yaklaşım içeren, fiziksel çevrenin insan davranışlarıyla tutarlılığının gözleme dayalı analizi üzerine bir model geliştirilecektir. Bu açıdan fiziksel mekanın davranışsal belirleyicileri anlaşılabilirlik, kimlik ve yaşarlılık olarak tanımlanmıştır. Bu belirleyiciler temel çevresel davranışlar olan algılama, kavrama ve değerlendirme ile tercihin mekansal yansımasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BASIC CHARACTERISTICS OF PLANNED AND SPONTANEOUS URBAN ENVIRONMENTS: A Search on Validity of Physical Morphology in terms of Behavioral Environment KUBİN, Can M.S. in City Planning Supervisor: Inst. Baykan GÜNAY February, 1992, 120 pages With the introduction of planning process, the-duality of planned and spontaneous environments have come into being. As a consequence of this duality several models, criticisms and manifestations arose, which were mostly focused on the consistency between the morphological characteristics of physical phenomenal environment and behaviors of people. Within the frame of this study, basically this subject will be discussed for spontaneously developed and planned environments. Furthermore, a model will be developed for empirical analysis of validity between physical environment and behavioral attitudes to investigate how the environment stimulates people's behaviors. In this connection, behavioral determinants of physical space are defined as legibility, identity and vitality of the environment representing basic environmental behaviors which are perception, cognition, evaluation and preference. HI