Effects of macro-economic factors on non-life insurance sales
Makro-ekonomik faktörlerin hayat-dışı sigorta satışlarına olan etkileri
- Tez No: 235635
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK SAĞLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sigortacılık, İşletme, Economics, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hayat-dışı sigorta, makro-ekonomik faktörler, enflasyon oranı, USD, faiz oranı, kişi başına düşen GSYH, BCG Matrisi, Rölatif Karlılık ve Büyüme Matrisi, Non-life insurance, macro-economic factors, inflation rate, USD, interest rate, GDP per capita, BCG matrix, Relative Profitability and
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Makro ekonomik faktörlerin finansal piyasalara önemli etkilerinin olduğu yaygın olarak kabul görmektedir. Sigortacılık sektörü, ekonomik yapının önemli bir parçası olmasının yanı sıra, ekonomilerin daha iyi çalışması yönünde potansiyel risklere karşı bir muhafaza görevi görmektedir. Sigortacılık, poliçe sahiplerine sağladığı ekonomik faydalara göre hayat ve hayat dışı sigortacılık olarak sınıflandırılabilir. Bu çalışmanın amacı, enflasyon oranı, Amerikan Doları, faiz oranları ve kişi başına düşen GSYH olmak üzere bazı makroekonomik faktörlerinin hayat dışı sigorta satışlarına olan etkilerini incelemektir. Öncelikle, değişkenler münferit olarak kullanılarak dört farklı model oluşturulmuş, devamında tüm değişkenler beraber incelenerek bir modelleme yapılmıştır. Yapılan analizler, modellerde kullanılan değişkenlerin hayat dışı sigorta prim üretimlerindeki değişimleri göstermek açısından iyi iş gördükleri sonucuna işaret etmekle birlikte, her bir değişkenin münferit etkisine bakıldığında farklı açıklama güçlerine sahip oldukları görülmektedir. Ayrıca, enflasyon oranı ve faiz oranları değişkenleri istatistiksel anlam taşımadıklarından, modelin dışında bırakılmışlardır. Çalışmanın diğer önemli bir bulgusu ise, sigorta prim üretim hacminin kişi başına düşen GSYH ile doğru orantılı ve Amerikan Dolar kuru ile ters orantılı olduğudur. Çalışma, hayat dışı sigorta şirketlerinin yüksek, orta ve düşük olmak üzere üç segmente ayrılarak kategorize edilmesi ve BCG ve Rölatif Karlılık ve Büyüme Matris yaklaşımlarını uygulanması yoluyla daha da derinleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is commonly argued that macro-economic factors have substantial effects on financial markets. Insurance business is an important part of an economic structure as well as a safeguard against potential risks for the better functioning of economies. Insurance can be classified as life insurance and non-life insurance according to the different economic benefits they supply to the policy holders. Objective of this study is to analyze the effects of some macro-economic factors namely, inflation rate, USD, interest rates and GDP per capita on non-life insurance sales in Turkey. First, the variables are employed separately in four different models, and then the effects of the variables are examined altogether in one model. Results of the analyses imply that the economic factors employed in the models are doing a good job in explaining the change in non-life insurance premium production, having different explanatory powers taken separately. However, inflation rates and interest rates variables are dropped out of the model as they are not statistically significant. Another major finding in this study is that the GDP per capita is directly proportional and USD is inversely proportional to the non-life insurance premium production volume. The study is further deepened by segmenting non-life insurance companies into three categories namely upper, middle and lower segments, and by employing two different matrix approaches namely, BCG Matrix and the Relative Profitability and Growth Matrix.