COVİD-19 dönemindeki makro-ekonomik koşulların sigorta sektörü üzerindeki etkisi: Seçili AB ülkeleri ve Türkiye karşılaştırmalı analizi
The effect of macro-economic conditions in the COVID-19 period on the insurance sector: A comparative analysis of selected EU countries and Turkey
  1. Tez No: 740262
  2. Yazar: SÜNDÜZ VURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ÖLMEZ CANGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta Sektörü, Covid-19, Performans Analizi, TOPSIS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
2020 yılı birinci çeyrek dönemi itibariyle dünyayı hızla etkisi altına alan Covid-19 salgını küresel ekonomiyi derinden etkilemiştir. Ekonomik koşullar üzerindeki değişim sigorta sektörünü hızla etkisi altına almıştır ancak etki düzeyleri ülkelerin ekonomik durumlarına göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle, çalışmada sektörel performansı etkilediği bilinen makro-ekonomik faktörler belirlenmiş ve sigorta sektörü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Covid-19 dönemindeki makro-ekonomik koşulların sigorta sektörü üzerindeki etkilerini tespit etmek amacıyla verilerine ulaşılabilen seçili AB üyesi 19 ülke ile Türkiye üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Çalışmada Türkiye ve seçilmiş AB ülkelerinin 2018Q1 ile 2021Q2 dönemleri arasındaki sektörel performansı hayat dışı ve hayat branşı ayrımı yapılarak, entropi ağırlıklandırmalı TOPSİS yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ülkelerin performans değerleri Türkiye ile karşılaştırılmıştır. Uygulama sonuçlarına göre hayat branşı sigorta performans değerleri Türkiye ile karşılaştırıldığında; Çek Cumhuriyeti, Estonya, Almanya, Danimarka, Portekiz, İspanya, Malta, Finlandiya, Yunanistan, Hollanda, Slovakya, Slovenya, İsveç, Fransa ve Lüksemburg'un gerisinde kalırken İtalya ile aynı İrlanda, Avusturya ve Belçika'dan daha başarılı bir performans gösterdiği tespit edilmiştir. Uygulama sonuçlarına göre hayat dışı sigorta performans değerleri Türkiye ile karşılaştırıldığında; Almanya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Danimarka, Malta, Portekiz, İspanya, Slovenya, Hollanda, Slovakya, Yunanistan'ın gerisinde kalırken Finlandiya, Fransa, İsveç ile aynı performansı gösterdiği, Lüksemburg, İtalya, İrlanda, Avusturya ve Belçika'dan daha başarılı performans gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As of the first quarter of 2020, the Covid-19 epidemic, which rapidly affected the world, deeply affected the global economy. The change in economic conditions has rapidly affected the insurance sector, but the level of impact differs according to the economic conditions of the countries. For this reason, macro-economic factors known to affect sectoral performance were determined in the study and their effects on the insurance sector were examined. In order to determine the effects of the macro-economic conditions on the insurance sector during the Covid-19 period, a study was conducted on Turkey and 19 selected EU member states whose data can be accessed. In the study, the sectoral performance of Turkey and selected EU countries between 2018Q1 and 2021Q2 was analyzed with the entropy-weighted TOPSIS method by distinguishing between non-life and life branches. According to the results of the analysis, the performance values of the countries were compared with Turkey. According to the application results, when life branch insurance performance values are compared with Turkey; It was found that while the Czech Republic lagged behind Estonia, Germany, Denmark, Portugal, Spain, Malta, Finland, Greece, Netherlands, Slovakia, Slovenia, Sweden, France and Luxembourg, it outperformed the same Ireland, Austria and Belgium as Italy. has been done. According to the application results, when non-life insurance performance values are compared with Turkey; While lagging behind Germany, Czech Republic, Estonia, Denmark, Malta, Portugal, Spain, Slovenia, Netherlands, Slovakia, Greece, it outperformed Luxembourg, Italy, Ireland, Austria and Belgium, where it outperformed Finland, France, Sweden. has been detected. KeyWords: Insurance Industry, Covid-19, Performance Analysis, TOPSIS