Introduction to structural landscape analaysis: Overviews on the industrial landscapes of greater Istanbul
Yapısal peyzaj çözümlemelerine giriş: İstanbul metropoliten alanında sanayi peyzajı çözümlemeleri
  1. Tez No: 23564
  2. Yazar: H.MURAT GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN TEKELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal çözümleme, Metropol içi Sanayi Peyzajları, Bilgisayar Destekli örüntü Tanıma (Pattern Recognition)
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu tezde, yapısal peyzaj çözümleme problemine yeni bir yaklaşım ve yöntem önerisi getirilmektedir, önerilen yaklaşım, coğrafi verilerinin 0-1 matrisleri üzerindeki mapping'lerinin yarattığı örüntülerin çözümlenmesine dayanmaktadır. Dört aşamalı bir yaklaşım önerilmektedir, ilk aşamada 0-1 matrislerinin temsil edici olup olmadığı sınanmakta, temsil edici olduğu saptanan matrisler üzerinde Gamma (Yule's Q) endeksi yardımıyla değişkenler arasındaki çekici (associative) ve itici (repulsive) ilişkinin kuvveti ve yönü saptanmaktadır, ikinci aşamada elde edilen Gamma matrislerinin kolay okunmasını ve yorumlanmasını sağlayan grafik bir gösterim önerilmektedir. Endüstriyel peyzajın çok boyutlu bir haritası şeklinde ele alman 0-1 matrislerinde her özelliğin birbirleri üzerindeki açıklama güçleri Asimetrik Belirsizlik Katsayı 1 arıyla ölçülmektedir, üçüncü aşamada Asimetrik Belirsizlik Katsayılarıylakuruları matrisler kolon kolon değerlendirilmekte ve peyzajın anahtar değişkenleri ortaya çıkarılmaktadır. Türkiye Odalar Birliğinden alınıp coğrafi olarak kodlanan Kapasite Raporları kullanılarak yapılan görgül çalışmada, İstanbul Metropoliten Alanında sanayi peyzajının küçük ve büyük sanayi kuruluşlarının oluşturduğu iki katmanı bulunduğu saptanmıştır. Bu katmanlar çözümlenerek her iki katmanın birbirinden çok farklı anahtar değişkenleri bulunduğu saptanmıştır. Bu bulgular, gözden geçirilen -tüm metropol içi sanayi -kuramlarının önermeleriyle uyun içerisindedir. Sonuç bölümünde önerilen yaklaşımın kentsel arazi kullanım yapılarının incelenmesi ve bu yapılardaki değişmenin betimlenmesi konusundaki katkısına işaret edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study introduces a new analytical procedure for land scape analysis. Area coded Capacity Reports files of the Union of Chambers of Commerce and Industry of Turkey are analysed from their mappings on incidence matrices. The procedure comprises four steps. First we concentrate on the representativity of generated incidence matrices. Having established their representativity, strenght of associative and dissociative relations among attribute pairs is measured through Gamma (.Yule's Q) index. These indices are presented in matrix format and summarized as structural diagrams. Analyses carried on Greater Istanbul enabled us to detect the industrial geographic properties of two the different layers of the metropolitan production space generated by the spatial distribution of small and large scale plants.Predictive capabilities of industrial geographic attributes are measured through Uncertainty Coefficients. Since patterns mapped on incidence matrices are scale dependent, sensitivity of best predictors is controlled using general and category specific slicing parameter vectors. The study convincingly illustrates that metropolitan production space of Greater Istanbul _is made of two layers with inherently different properties in terms of associative and dissociative spatial relations among production factors, hence, it could be conceived of as being shaped by the superposition of two distinct industrial geographies... Finally, implications for the analysis of, and for the description of changes in, urban land-use structures and other landscapes are discussed. Keywords; Structural Analysis, Intra-Ketropolitan Industrial Landscapes, Computer Aided Pattern Eecognition Science Code: 601.05.01 iv