A Scintillating fiber detector for neutrino physics
Nötrino fiziği için ışık veren fiber dedektör
- Tez No: 23563
- Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN TOLUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nötrino, Işık veren sıvılar, Fiberli Detektörler
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
oz NÖTRİNO FİZİĞİ İÇİN IŞIK VEREN FİBER DETEKTÖR PESEN, Erhan Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Perihan TOLUN September 1992, 54 sayfa. Gelecekteki nötrino fiziği deneylerinde, enerji, zaman ve pozisyon ayırımı has sasiyeti yüksek ve kullanılabilen kütlesi büyük olan detektörlere ihtiyaç duyul maktadır. Böyle bir detektörü, sıvı sintilatörlerle doldurulmuş cam fiberlerle yapma olasılığı araştırıldı. Temel olarak, iç çapları2.0 mm,12Qum ve 20 um olan üç farklı cam fiber kullanıldı. Işığın yutulmadan gidebileceği uzaklık ve ışık miktarı ölçümlerinden en iyi sonuçlar PMP,3HF/IBP,1MN çözünen/çözen karışımları için elde edildi. Bahsedilen karışımlar için optimum konsantrasyon miktarları da elde edildi. Araştırma sonuçları, böyle bir detektör yapmanın teknik ve teorik açıdan mümkün olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SCINTILLATING FIBER DETECTOR FOR NEUTRINO PHYSICS PESEN, Erhan M.S. in Physics Supervisor: Prof.Dr. Perihan TOLUN September, 1992, 54 pages. Future neutrino experiments need detectors that have good spatial, time and energy resolution and detectors with large fiducial mass. The possibility of building a vertex detector with glass capillaries filled with liquid scintillators, for tau neutrino detection, has been investigated. Especially, capillaries with three different inner diameters, 2.0 mm, 120 fim and 20 fim, have been used. Attenuation length and light yield measurements gave the best results for PMP,3HF/IBP,1MN dye/solvent combinations. Also optimum concentrations for the mentioned dye/solvent combinations have been obtained. The results of these investigations show that building such a detector is feasible both tech nically and theoretically. Keywods: Neutrino, Scintillating Liquid, Fiber Detector. Science Code: 404.02.01