Edip Cansever'in şiirinde anlatı öğeleri
Elements of prose in Edip Cansever?s poems
  1. Tez No: 235681
  2. Yazar: KAYHAN ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edip Cansever, Dramatik Siir, Anlatı Siiri, Anlatı Ögeleri, Cansever Siirinde Kisiler, Mekân, Olaylar, Cansever'in Eserleri, kinci Yeni, KısaSiir, Uzun Siir, Soyut Siir, Somut Siirin Malzemesi, Cansever'de Bireysellik, Cansever'de Toplumsallık, Edip Cansever, Dramatic Poetry, Narrative Poem, Elements ofNarration, Settings, Persona, Events, Tense in Cansever?s Poems, Works ofCansever, kinci Yeni, Short Poems, Long Poems, Abstract Poems, ConcretePoems, Materials of Poems, Individualism in Cansever?s Poems, Sociality ofCansever?s Poems
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Türk Edebiyat Tarihinin önemli sairlerinden olan Edip Cansever, siir dünyasınıaramak, sorgulamak ve yenilenmek üzerine kurmustur. Öyle ki bu yenilenmeesnasında inkâr ettigi siirleri ya da aidiyetini kabul etmedigi döneminin siirhareketleri olmustur.Cansever aradıgı söyleyisi anlatı türlerinin imkânlarından faydalanarakyaratmıstır. Sekilsel ya da biçimsel bir faydalanımdan ziyade olusturdugu takipedilebilir izleklerle kendine has sesini ve üslubunu ortaya koyabilmistir. Düzyazı ileolan bu temasında dengeyi son derece hassas bir terazi ile kuran Cansever, siirdenasla ödün vermemistir.Cansever'in siiri yitirip nesre dönüsme riskini barındıran bu siir kurgusunda onunbütün sairlik meziyetlerini görmek mümkün olmustur. O `dramatik siir' degil `siir'yazan bir sairdi. Biz de bu çalısmamızla onun `siirden vazgeçmeyen' tarzı iledramatik siir arasındaki farkı göstermeye; anlatıdan yararlanımının yönlerini veanlatı ögelerinin tespitine çalıstık.
Özet (Çeviri)
Edip Cansever, one of the most important poets in the history of TurkishLiterature, planned his poems within the framework of searching, asking andrenewing. In fact, he denied some writings that he had written and he didn?t accept tobe a part of a school of poem.Cansever created his own style by benefiting from the advantages of prose. Heformed his unique style and voice by means of the elements that can be fallowedrather than form. Cansever, who balanced this with prose remarkably, did not deviatefrom poetry in any way.It is possible to see all of his capabilities in poetry that there was a risk of losingpoetry and chancing it into prose. He didn?t write `dramatic poetry? but poetry. Wehave tried to show the difference between Cansever?s unique style and dramaticpoetry, the aspects of his benefiting from narration and to find these aspects.