Implementation of an efficient verification method for finite state programs
Sonlu durum programlarda etkin bir doğrulama yönetiminin gerçekleştirimi
- Tez No: 23572
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Protokol Doğrulama, Doğrulama, Sonlu Durum Yöntemler, Ayrık Olay Dizgeleri, Ayrık Olay Modelleme, Protocol Verification, Verification, Finite State Methods, Discrete Event Systems, Discrete Event Modeling
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz SONLU DURUM PROGRAMLARDA ETKİN BİR DOĞRULAMA YÖNTEMİNİN GERÇEKLEŞTİRİMİ Esfandiar HAGHVERDI Yüksek Lisans Tezi, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal İNAN Temmuz, 1992, 117 sayfa. Bu tezde, Eşzamansız Dinamik Dizgeler formalizmi ilave bilgi alan ları olan sonlu durum makinaları ile formüle edilmiştir. Formalizm girdi-çıktı gösterimine dayanmakta ve iki cebirsel işlemden oluşmaktadır. Bunlar, koşut bileşim ve süreç izdüşümü işlemleridir. Bu işlemler Turbo Pascal 5.0 dilinde gerçekleştirilmiştir. Bu formalizm kullanılarak, sonlu durum makinalara dayalı biçimsel betimlemeleri doğrulamak için karmaşıklığı azaltıcı bir doğrulama tekniği açıklanmıştır. Uygun koşullar altında kümülatif karmaşıklığı pratik sınırlarda tut- ma|k için, koşut birleştirme işleminin karmaşıklık arttırıcı ve izdüşüm işleminin karmaşıklık düşürücü özelliklerinin sırayla kullanılabilirliği gösterilmiştir. Bu tekniğin yararları yemek yiyen filozoflar (dining philosophers) ve değişen bit pro tokolünün (alternating bit protocol) bir örneğine uygulanarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF AN EFFICIENT VERIFICATION METHOD FOR FINITE STATE PROGRAMS Esfandiar HAGHVERDI M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal İNAN July, 1992, 117 pages. In this thesis, Asynchronous Dynamical System (ADS) formalism is reformulated in terms of finite state machines with augmented fields. The for malism is based on input-output representations and consists of two algebraic operators namely, parallel composition and process projection. These operators are implemented using Turbo Pascal version 5.0. Based on this formalism a new complexity relief technique for verifying formal specifications based on finite state machines is described. It is shown that under appropriate conditions the complexity raising operation of parallel composition and the complexity reducing operation of process projection can be used alternately to keep the cumulative complexity within practical bounds. The merits of the technique are shown via its application to dining philosophers problem and an example of alternating bit transport protocol.