Modern aile yapısı ve fonksiyonlarının, bireyin elcil davranıs düzeyi ile ilişkisi
The connection between modern family structure / functions and altruistic behavior of individual
- Tez No: 235740
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA DEMET ULUSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernlesme, Aile Kurumu, Çocuk Yetistirme Tarzı, Elcilik, Modernisation, Family, Child Rearing, Altruism
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
18. yüzyıldan günümüze kadar olan modernlesme sürecinde aile kurumunun yapısalanlamda degisiklige ugradıgı ve temel fonksiyonlarında degisimler gözlendigi konusuklasik ve çagdas sosyologlar tarafından önemle vurgulanmaktadır. Çok genel anlamdasınıflandırıldıgında bu degisiklikler yapısal anlamda ailenin küçülmesi olaraközetlenebilirken, üyeler arasında kontrol düzeyinin düsmesi veya çocuk yetistirmesürecinde ebeveynin çocuklarıyla geçirdigi zamanın giderek azalması aile kurumundakifonksiyonel degisiklikler olarak ifade edilebilir.Diger taraftan elcilik davranısının toplum yapısı için tasıdıgı önem, 19. yüzyıldasosyolojinin kurucularından baslayarak klasik ve çagdas sosyologlar tarafından önemlebelirtilmektedir. Elcilik davranısına verilen önemin en önemli gerekçesi, toplumsalbütünlügün korunmasıdır. Çünkü, modernlesme sürecinde giderek belirginlesenkentlesme, isbölümü ve rekabet önceki toplumun yüzyüze ve dayanısmacı insaniliskilerini bütünüyle degistirmistir. Bununla birlikte modern toplumun bütünlügününsaglanması ve korunması gerekmektedir.Bu arastırmanın konusu ise, aile kurumundaki yapısal ve fonksiyonel degisimlerinbireyin elcil ve bencil davranısları için tasıdıgı önemin tartısılmasıdır. Bu yönüyle elcildavranıs ve aile kurumu arasındaki iliskiye vurgu yapılarak, toplumsal bütünlügünkorunmasında elcil davranısın önemine dikkat çeken arastırmalara katkı saglanmasıplanlanmıstır. Arastırma süreci sonunda, aile kurumunun fonksiyonel özelliklerinin,yapısal özelliklerine kıyasla bireyin elcil davranısları açısından daha büyük bir anlamifade ettigi sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
n the modernization process from 18. century to present day, structured and functionalmodifications on the family are discussed by the classic and modern sociologist. Thesestructured and functional modifications can be categorized as decrease of family size,decrease of parental monitoring between family members and decrease of time whichparents passed with their child in child rearing process.On the other hand, importance of altruistic behavior for social structure have beenstressed by the classic and modern sociologist. The most important reason of given aweight account to altruistic behavior is, converse to social integrity. Because of this, inthe modernization process; urbanization, division of labour and competition modificatedto solidarist and primary human relations of previous society. Nonetheless, make andconverse to integrity of modern society is necessity.Subject of this study is, discussing the effects of structured and functional modificationson the family to individual?s altruistic and egoistic behavior. Consequently, it is plannedto make a contribution to investigations which interested importance of altruisticbehavior. As a result, it is found that functional features of family is more importantthan structured features of family.