Kadircan kaflı ve eserleri üzerine bir inceleme
An evaluation of Kadircan Kafli? works
  1. Tez No: 235753
  2. Yazar: MUHARREM KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİDE DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdulkadir Kaflı, Kadircan, popüler roman, gazete, hikâye, Dağıstan, Kafkasya, göçmenler, monografi, edebiyat, tarih, Abdulkadir Kaflı, Kadircan, popular novel, newspaper, story, Dağıstan, Kafkasya, immigrants, monography, literature, history.vii
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Kadircan Kaflı, Osmanlı'nın son zamanlarını görmüş, ancak eserleriniCumhuriyet döneminde vermiş olan ediplerdendir. Kadircan Kaflı, dönemindebeğenilerek okunmuş ve aranan yazarlar arasına girmiştir. Çok iyi bir eğitimalan Kaflı'nın 50 senelik dopdolu bir muharrirlik ve edebiyat öğretmenliği hayatıvardır. Altmış sekiz romanı, yüze yakın hikâyesi ve yedi bin civarında makale vefıkrası, şiirleri, araştırma eserleri, biyografileri vardır. Fikri temayüllerininolgunlaştığı Göçmen Federasyonu başkanlığı ve milletvekilliği dönemi onun enönemli yönleridir. Buna rağmen bugüne kadar kendisi ya da eserleri hakkındakayda değer bir çalışma yapılmamıştır.İşte bu çalışma söz konusu eksikliği gidererek, Kadircan Kaflı ile eserlerininTürk dili ve edebiyatı tarihindeki yerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Milliyetçi bir anlayışa sahip olan Kaflı'nın, en güçlü ve belirgin yönlerinden birigazeteciliğidir. Günlük yazdığı köşe yazıları, tarihî makaleleri, tefrika ettiğiromanları, hikâyeleriyle ve kendisini ?gazete muharriri? olarak vasıflandırmasıylabasın dünyasıyla bütünleştiğini söyleyebiliriz. Onun edebî faaliyetlerininmerkezinde gazete vardır.Kaflı'nın bir diğer önemli yanı da romanları ve romancılığıdır. Tarihî romansahasının bakir olduğunu sezen Kaflı, romanlarının önemli bir kısmında (68romanın 55'i) tarihî konuları işlemiştir. Türk Edebiyatında deniz ve korsanromanları alanındaki boşluğu dolduran en önemli romancılarımızdan biridir.Kaflı, romanlarında ayrıca yaşadığı devri ve sosyal hayatı da işlemiştir.Kaflı'nın bir de hikâyecilik yönü vardır. Yazın hayatının ilk dönemlerinde yoğunbir şekilde hikâyeler kaleme alır. Onun hikâyeleri ?Tarihi İçerikli? ve ?SosyalKonulu? olmak üzere iki başlık altında toparlanabilir.Kaflı'nın bir de şairlik yönü vardır. ?Köpüklü Deniz? adı ile yayınladığı bu kitabıonun ilk ve tek şiir kitabıdır. Hepsi aruz vezniyle yazılmış otuz beş adet şiirdenoluşan bu eserde şiirlerin genelde teması ?aşk?tır.Kaflı araştırma eserleri de kaleme almıştır. Şimali Kafkasya (1942), OsmanlıDevrinde Tarihi Fıkralar (1943), Atatürk'ten Altın Yapraklar (1943), Mithat Paşa(1947), Türkiye'nin Kaderi (1965), Türkiye'ye Göçler (1966) adlı bu eserleroldukça ciddi çalışma ve gayret sonucu yazılan eserlerdir.
Özet (Çeviri)
Kadircan Kaflı, is one of the authors who experienced Ottoman time and haveintroduced his works in Turkish Republic period. Kadircan Kaflı, had beenadmired by his readers and became an exclusive author in his era. He had ahigh level of educational development and a 50 years of biography with full ofauthorship and teaching in literature. He had 68 novels, nearly 100 stories,articles, poems, research works and biographies around 7000. He hadmanagement experiences as Immigrancy Federation Presidency andDelegateship through which his thinking pattern was shaped out. Unfortunatelyno studies were reported on his personality or on his works until today. Thisstudy was executed to fill this gap by establishing the place of Kadircan Kaflı?sworks in Turkish Language and Literature.Besides adoption of a nationalistic ideology, Kaflı?s one of the most importantaspect was his professionality as a journalist. It can be said that he wasintegrated with the world of journalism by his daily columns, historical articles,novel sessions, stories and identifying himself as a ?columnist?. Paper was inthe core heart of his activities in literacy.Another peculiar aspect of him was his novels and novel authorship. Kaflı whonoticed the big gap in historical novels segment in Turkish literature examinedhistorical issues in many of his novels (in 55 of his 68 novels). He is one of thenovelists filling this gap in sailorship and piracy novels in Turkish literature.Kaflı, handled the social life in his era as well.In addition to aforementioned, Kaflı had a story authorship experience. In theearly days of his authorship he produced intensively on stories. His stories maybe classified under two headings as ?history content? and ?social content?.Kaflı had works on Poem as well. ?Köpüklü Deniz? is his first and sole publishedpoem book. The main theme of this book was ?love? and it was made up of 35poems written in ?aruz? style.Lastly, Kaflı had research works named as Şimali Kafkasya (1942), OsmanlıDevrinde Tarihi Fıkralar (1943), Atatürk?ten Altın Yapraklar (1943), Mithat Paşa(1947), Türkiye?nin Kaderi (1965), Türkiye?ye Göçler (1966) which reflectextensive efforts and labor.