Xıx. yüzyıl âşık şiirinde tasavvuf
Xix. century in the âşik poetic of sufism
  1. Tez No: 235780
  2. Yazar: OSMAN NURİ KARADAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık edebiyatı, tasavvuf, ilahi aşk, zühd, gönül
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmada XIX. yüzyılda Anadolu'da yaşamış âşıkların Türk Halk Edebiyatı ve âşıktarzı şiir geleneğindeki yerleri, hayatları, tarikatlarla ilgileri ve şiirlerinde işledikleri tasavvufîmotifler incelenmiştir. Bu çerçevede öncelikle âşıkların beşerî aşktan ilahî aşka geçişdenemeleri, vahdet-i vücûd düşüncesini işleyişleri, âşık şiirinde sıkça yer alan ve kalbîfiillerden olan gönül, zühd, tevbe, tevekkül, sabır ve zikir gibi bazı tasavvufî kavramlarayaklaşımları ve onlara dair terennümleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it was analized the place of asik in the Türkish Folk Literature and thetradition of poetry in manner of ?asiks? and their lives, relations with tarikat and main sufiideas that their mentioned in their poets. In this context it was determined the experiment of?asik?s to passing from love of human into love of God and their thought of vahdet-i vücûdand their approachs for some sufi terms like as gönül, zühd, tevbe, tevekkül, sabır and zikirthat these are offen exist in poetry of asik and they are acts of heart.Key Worbs: Âsik Literature, sufism, divine love, zühd, gönül