Evaluation of site-and-services approach in G.Khartoum.Ramifications on the land market and housing production
Metropoliten Hortum'da 'Site nad Service' uygulamasının değerlendirilmesi arsa pazarına ve konut üretimine etkileri
  1. Tez No: 23585
  2. Yazar: SALAHETDİN M. OSMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TÜREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Konut sorunu, Konut arz ve talebi, yerleşkenin ticarileşmesi, sosyal sınıflar, konut sunum biçimi, inşaat sanayii, kentsel yoksul, destek strateji 1er, Housing Problem, Housing Supply and Demand, Commercialization in and Commodi f ication of Shelter, Social Classes, Structure of Housing Provision System, Construction Industry, Urban Poor, Enabling Strategies
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
ÖZ METROPOLİTEN HARTUM'DA“SITE AND SERVICE”UYGULAMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. ARSA PAZARINA VE KONUT ÜRETİMİNE ETKİLERİ OSMAN, Salaheldin M. Doktora Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali TÜREL Eylül 1992, 303 Sayfa. Bu çalışma, Sudan'ın başkenti ve en büyük kenti olan Hurtum'daki konut sektörünün yeterliliğinin analizini hedeflemektedir. Sites-and-serv i ces (S.& S.) yaklaşımı, konut üretiminde belirli ortaklıklara dayanarak kamuya ait alanların konut amaçlı kullanıma açılmasını' sağlayan bir konut Üretim biçimidir. Bu yüzden belirlenen kesin hedef ve alınan kararlar, Sudan'daki S. b. S. yoluyla konut sunum türünü oluşturmaktadır. S.& S. yaklaşımının değerlendirme çerçevesi, bir sosyo- mekansal sistem değişimi olarak ve bu değişim süreci sonucunda yaratılmış nitel ve nicel koşulları netleştirmek yolunda belirlenmelidir. S.& S. 'in zaman içindeki başarısının göstergesi, bu yaklaşımın şu anki yapısının işlerliğinin 3 önemli sonucu Vİolduğunu ortaya çıkarmaktadır. Tek olarak mevcut oları arsa vergileri, tahsis edilmiş arsaların Üst düzey sosyal gruplarda yoğunlaşmasıyla sonuçlanan bir ticarileşme surecini ortaya çıkarmaktadır. Bu sonuç, taundan yararlanacakların ve arsanın sınıflandırılmasını gerektiren S.& S. prensipleriyle birleşince, sosyal sınıfların biçimlenmesinde taban oluşturmuş ve ikinci sorunu doğurmuştur. Üçüncüsü, konut Üretim ortaklığı yoluyla bilfiil uygulanmakta olan konut sorununu, inşaat sektörü ve konut Üretim teşviklerini yetersiz almaktadır. Artı ürün çıkarmak ve kira artırımı, arsa Üzerine sermaye yatırımına ve gelişmiş inşaat tekniklerinin kullanımına engeller oluşturmuştur. Bu sorunlar S.& S.' in belirlediği hedeflerin gerçekleşmesini engel emekte ve Sudan'daki konut sektörünün işlerliğini imkansız kılmaktadır. S. & S. yerleşmelerindeki“Gentritication”süreçleri,“Swn”laşma eğilimlerinin yeniden canlanması, şehir“township”in bozulması ve düşük düzeyde de düşük hızda konut Üretimi, farklı gelir gruplarına konut mekanı sağlayan S.& S. yaklaşımının, konut sektörünün işlerliğini tekrar kazanması için yeniden yapılanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu da, Evrensel Barınma Stratejisi içerisinde gelişmekte olan ülkelerin konut sektöründe devlet müdahalesi için yeni bir gündem oluşturacaktır. vii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF S I TE-AND-SERV I CES APPROACH IN G.KHARTOUM. RAMIFICATIONS ON THE LAND MARKET AND HOUSING PRODUCTION OSMAN, Salaheldin M. Ph.D. in City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Al i TÜREL September 1992, 303 Pages This study is directed to derive an analysis of the performance of the housing sector in Khartoum, being the capital and the largest city of Sudan. Si te-and-Services approach (S.& S.) is adopted as the major mode of releasing the publicly owned land to residential purposes, in a compatible schema of housing provision, and within a particular partnership of housing production. Hence a set of implicit objectives and explicit principles govern the structure of housing provision through S.& S. in Sudan. The framework of evaluating S.& S. approach crystallizes through discerning the forms in which S.& S. as a socio-spatial system changes, and what conditions for further qualitative and quantitative changes are created by this process of iiichange. The tracing of the performance of S.& S. through time reveals that the workability of the prevailing structure of S.& S. elicits three important repercussions. Firstly, the inherented tributes in land acquires the commercialization processes such a social backdrop that ends the released land to be concentrated in the upper social classes. Secondly, the above repercussion together with S.& S. principles concerning classification of beneficiaries and land, are found to base and instigate the formation of social classes. Thirdly, the produced housing provision system through the de-facto housing production partnership provides insufficient stimulation of construction industry and housing production. The extraction of surpluses and enhancement of rents do formulate barriers for capital investment on land and for the usage of advanced construction techniques. The above repercussions hinder the achievement of S.Sk S. designed objectives and cumber the performance of the housing sector in Sudan. The gentr i f icat ion processes in S.& S. settlements, the reproduction of s 1 ummif ication trends, the bemusement of the city township, and the low level and low pace of housing production, call for a restructuring activity to recuperate the performance of the housing sector by emancipating the predispositions of S.& S. approach to ivwork as an enabling rider for the different income strata. That will provide a new agenda for government intervention in the housing sector in the typical developing countries, however within the Global Shelter Strategy.