Özel sağlık sigortasının mevcut ve potansiyel müşteriler tarafından algılanışı
Existing and potential customers reflections on private health insurance
  1. Tez No: 235872
  2. Yazar: MAKBULE ALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, Özel sağlık sigortası, Sigorta algısı, Sosyal sigortalar kurumu, Sosyal güvenlik sistemi, Insurance, Private health insurance, Insurance perceptions, Social insurance institution, Social security system
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Özel sağlık sektörünün dünyada ve Türkiye'de gelişimi özellikle 1980 yılından sonra hız kazanmış, sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler ve hizmet sektöründeki pazarlama uygulamalarının ilerlemesiyle daha da artmıştır. Türkiye'de 1990 yılından sonra, özel sağlık sigortası sigorta firmaları tarafından daha da ilgi çeken bir alan haline gelmiştir. Özel sağlık sigortasının, kamu sağlık sistemleriyle doğrudan ilişkili olmasından dolayı özellikle 2000'li yıllarda başlayan sosyal güvenlik sistemindeki değişikliklerle sektörde hareketlilik başlamıştır. Türkiye'de tüketicilerin özel sağlık sigortasına olan bakış açısını daha iyi anlamak için Türkiye'de uygulanan sağlık sistemi incelenmiş ve dünyada uygulanan özel sağlık sigortası modelleri ortaya konulmuştur. Bu incelemelerde uluslararası ve ulusal veriler kullanılarak özel sağlık sigortası geçmişteki ve günümüzdeki durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır.Uygulama bölümünde, özel sağlık sigortasına sahip kişiler ve özel sağlık sigortasına sahip olmayan kişiler için iki ayrı anket formu likert tutum ölçeği ile oluşturulmuş, İstanbul ilinde tesadüfî olarak seçilen deneklere yüz yüze görüşme veya deneklere e-posta gönderme yöntemleri ile ulaşılmıştır. Bu iki gruba ait verilerin ayrı olarak değerlendirilmesi yanında, iki grubun sorulara olan yanıtları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma ile özel sigortalı olan kişiler ile sigortası olmayan kişilerin konu ile ilgili algılayışlarının farklılığının daha iyi ortaya konulması sağlanmıştır. Bu bulgular, özel sağlık sektöründe müşteri ve toplumun tutumu ve davranışları üzerine yapılan araştırmalar incelenerek değerlendirmiştir. Elde edilen sonuçlarla, özel sağlık sektöründeki firmalar için önemli noktalar ve akademik araştırmalar için ışık tutucu bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Development in private health sector both in the world and in Turkey have accelerated since 1980s. The technological improvements in health area as well as improvements in marketing strategies in service sector have supported this progress. After 1990 private health insurance has become more attractive for insurance companies in Turkey. Due to direct relationship between private health insurance and public health systems, sector has become more active with reforms in social security system. In order to understand costumers? point of view on private health insurance well, the health system which is enforced in Turkey is examined and the private health insurance models in the world are executed. In these researches, it is targeted to execute the state of private health insurance?s background and present.In this research, two separate survey questionnaires have been prepared with Likert attitude scale for two groups: people who have private health insurance and people who do not have private health insurance. The research was applied to those selected at random in Istanbul have been reached through face-to-face interviews and e-mail. Besides evaluating data for each group, the answers of groups are also statistically compared. By comparing data, the differences of perceptions for two groups are exhibited in detail. Results of these analyses are evaluated with exploring researches regarding private health insurance market?s costumers, the attribute of society, and costumer behaviors. Along with the results, information which include important points for private health firms and illuminating points for academic researches are presented.