Test of capital asset pricing model in Turkey
Finansal varlık fiyatlandırma modelin Türkiye'de testi
- Tez No: 235871
- Danışmanlar: PROF.DR. CUDİ TUNCER GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal varlık fiyatlandırma modeli, Pazar risk primi, Beta ve getiri, Capital asset pricing model, Market risk premium, Beta and return
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sermaye piyasasmda denge koşullan açıklamaya çalışan Finansal Varlık Fiyatlandırma Modeli, sermaye piyasalarındaki risk-getiri ilişkilerini tanımlamak amacıyla araştırmacılar tarafından daha önce de test edilmiştir. Deneysel test sonuçları, modeli kuvvetle destekleyen yönde olduğu kadar aynı ölçüde yadsıyan nitelikte olmuştur. Finansal Varlık Fiyatlandırma Modeli, uygulanabilir portföy yönetiminde geniş kullanım alanı bulduğundan beri, akademik araştırmaların temel tartışma konularından biri haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Finansal Varlık Fiyatlandırma Modeli'ni Türk sermaye piyasasındaki beta-getir ilişkisini tanımlamak, betanın menkul değerlerin riskini ölçmede ne orada başarılı olduğunu göstermektir. Finansal Varlık Fiyatlandırma Modeli testi, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasma kayıtlı menkul kıymetlerin getirileri kullanılarak, geleneksel yöntem ve koşullu analiz yöntemi olmak üzere iki şekilde yapılmıştır. Fama ve MacBeth (1973)'in üç basamaklı geleneksel yaklaşımı, beta-getiri ilişkilerini ve risk priminin pozitif olduğunun testini amaçlamış, ancak elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı olmamıştır. Gelenkesel test yönteminin bu sonucu vermesinin temel nedeni pazar risk priminin pozitif ve negatif olduğu dönemleri birbirinden ayırmamasıdır. Bundan dolayı, Pettengill vd'in (1995) koşullu analiz tekniği kullanılarak analiz dönemi pazar risk priminin pozitif ve negatif olduğu haftalardan oluşan iki gruba ayrılmıştır. Böylece istatistiksel olarak, beta ve getiri arasmda önemli ve sağlam sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca, sonuçlar, pazar risk prirninin negatif olduğu dönemlerde, risk ile getiri arasmda negatif ilişki olduğunu da göstermiştir. Yüksek betalı portföylerin, pazar primi pozitif olduğu dönemlerde yüksek getiri, pazar primi düşük olduğu dönemlerde düşük getiri olduğunu bulunmuştur. Türk sermaye piyasasında, beta ve getiri arasmda sistematik koşula bağlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın sonunda, elde edilen tüm bulgular, betanın, yatırımcılar ve portföy yöneticileri için halen kullamşlı bir risk ölçüm aracı olarak kullamlabileceğini ancak bu yapılırken pazar risk priminin pozitif ya da negatif olmasına dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Capital Asset Pricing Model, as the dominating capital market equilibrium model, has been previously tested by various researches in order to define the relationship between risk and return in different capital markets. The empirical test results show the strong support as well as the evidences against the CAPM. The CAPM is the actual issue of many debates in academic research since it continues to be widely used in practical portfolio management. This study has its aim to test the CAPM in order to determine the relationship between beta and returns in the Turkish capital market and the usefullness of beta as a single measure of a security risk. The test of the CAPM in this thesis has been conducted in both traditional and conditional way using the returns on securities listed on Istanbul Stock Exchange. Using the Fama and MacBeth (1973) three-step traditional approach which aims at testing the relationship between beta and return and whether the market risk premium is positive, has given us the result which shows the-insignificant relationship between risk (measured by beta) and return. We believe that the traditional test results have been biased due to the fact that the traditional test does not take into account the condition of positive and negative market excess returns. Therefore, we have splitted the up-market weeks and down-market weeks to conduct the conditional test according to the Pettengill et al. (1995) method. The statistically significant and consistent relationships between beta and returns have been found. The results also indicate that there is an inverse relationship between risk and returns in the periods when the market excess returns are negative. It has been found that the portfolios with higher betas have higher returns when the market risk premium is positive and lower returns when the market risk premium is negative. We have concluded that the systematic conditional relationship exists between beta and returns in the Turkish capital market. The overall evidence in this study indicates that beta is still a useful measure for risk for investors and portfolio managers to make investment decisions but the analysis should be made by means of the conditional model.