Güvenliğin sağlanmasında sivil toplum kuruluşlarının önemi ve rolü
- Tez No: 235899
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ FINDIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Güven, Güvenlik, Sivil toplum, Sivil toplum kuruluşları, Dernekler, Güvenliğin sağlanması, Yumuşak güç, Toplumsal barış
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanlığın en önemli konularından birisi, birbirlerine güven duyup duymamaları konusudur. Güven en kısa anlatımıyla inanmaktır. Toplumun barış, huzur ve güven içinde birlikte yaşamasının temeli güven ve güvenliğinin sağlanmasıdır. Toplumlar için güvenlik bir ihtiyaç olup devlet tarafından profesyonel olarak kamu hizmeti kapsamında sunulmaktadır. Ancak küreselleşen dünyada güvenlik anlayışı da değişerek, yönetişim bağlamında iletişime ve sivil topluma ihtiyaç duymaktadır. Artık güvenliğin sağlanmasını sadece polisten beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmayıp sivil toplumla iş birliği gerekmektedir.Sivil toplum kuruluşları (STK) çok farklı alanlarda örgütlenebilen ve birçok farklı alanda da faaliyet gösteren gönüllülük esasına göre oluşmuş kuruluşlardır. Faaliyetleriyle de, toplumsal barışın ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunmaktadırlar. Tarihi kökenlerimizde önemli bir yeri ve örnek uygulamaları olan STK'lar bir anlamda toplumların yumuşak gücünü oluşturur. Devletin sert güce dayalı politikaları karşısında STK'lar önemli ölçüde yumuşak güce sahiptirler. STK'lar, sosyal ve kültürel değerleri yenileyebilmektedirler. Devletin zorla yaptırmaya çalıştığı birçok sorumluluğu STK'lar insanların gönüllerine hitap etmek yoluyla kolaylıkla başarabilirler. STK'lar suç kaynağı sayılabilecek toplumsal sorunların çözümüyle, toplumsal barışın ve güvenliğin sağlanmasında aktif rol oynayabilirler.
Özet (Çeviri)
One of the most important issues of humanity is whether they have feeling of trust for each other. Believing is the shortest explanation of trust. Trust and ensuring the security is the foundation of peace, presence and living together in security. Security is a requirement for societies and provided by state professionally in the context of public service. But, with the globalization, security concept is evolving and need communication and non-governmental organizations in governance context. Expecting the ensuring of security only from police forces is no more realistic perspective, it is needed cooperation with non-governmental organizations.Non-governmental organizations are the organizations which can be organized in many different fields and do activities in many different fields and can be formed on the base of volunteerism. With activities, make contributions to the achievement of social peace and ensuring the security. Non-governmental organizations which have important place in our historical roots and model executions are creating the soft power of societies. NGOs have significant amount of soft power against the politics of the state predicted on hard power. NGOs can renew the social and cultural values. NGOs can achieve lots of responsibilities by means of attractiveness and conviction rather than enforcing like state in hard way. NGOs can play active role in ensuring the security and social peace by solving the social problems that source of crime.Key Words : Trust, Securty, ,Civil Society, Non Governmental Organization, Ensuring The Security, Soft Power,Social Peace