Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu
The offence of misuse of the credit or bank card
  1. Tez No: 235900
  2. Yazar: MESUT BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAFAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Banka kartı, kredi kartı, banka, internet suçları, kart kopyalama, Bank card, credit card, bank, computer crime, to genereta a fake credit card
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tezde yeni Türk Ceza Kanunu'nda md. 245.'te ilk defa bağımsız bir suç olarak düzenlenen ?Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması? suçu incelenmiştir. Araştırmada öncelikle mukayeseli hukuk açısından eski Türk Ceza Kanununda bu tür suçların işleniş şekilleri ve Yargıtay'ın ilgili dairelerinin konuya bakış açısı örnek kararlar ışığında ortaya konulmuştur. Konuya açıklık getirmesi bakımından yabancı ülke hukuk sistemlerinde banka ve kredi kartları aracılığı ile işlenen suçlara ait hükümlerin neler olduğu ülkemiz mevzuatı ile ne gibi farklılıkların bulunduğu açıklanmıştır.Çalışmanın ana konusu olan TCK 245. maddede dört ayrı suç çeşidi olduğunun tespiti ile Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin konuya ilişkin içtihatları ışığında bu suçların teşebbüs, içtima ve zincirleme suç gibi suçun özel görünüş halleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu yapılırken uygulamada karşılaşılan sorunlara ilişkin değerlendirmeler yapılarak, maddenin sıkıntılı ve yanlış uygulanan yönleri ortaya konularak özgün öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.Bu suçla ilgili olarak polis ve jandarma sorumluluk alanlarında, yıllara göre işlenen suç sayısını gösteren grafik ve şemalarla istatistiksel bilgilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The offence of misuse of the credit or bank card, which is laid down as a separate offence under Article 245 of the new Turkish Penal Code, is elaborated in the thesis. In the first place, the point of view of the Chambers of the Court of Cassation on it and different forms of committing this offence in the light of the sample judgments are analyzed within the meaning of the comparative law. In order for the subject-matter of the thesis to be more undurstandable, the provisions of the foreing laws governing the offences committed by means of bank and credit card as well as the disparities between our own legislation and foreign ones in this respect is explained.A special mention is made in connection with the fact that Article 245 covers four different types of offences. A particular analysis is also conducted in relation to the special appearances of the offence such as attempt, concurrence of offences, successive offences in the light of the case-law of the 11 th Chamber of the Court of Cassation. In doing so, I try to develop distinctive proposals on this issue as I make assessement as regards to the problems encountered in practice and wrong implementation methods employed in the field.Annual statistical data provided by the police and gendarme on the offences committed by way of bank credit cards is indicated and explained in an effort to make the issues more apprehensible.