Türk Hukukunda suçluların iadesi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar
The extradition law in Turkey and the problems confronted with into practice
  1. Tez No: 235902
  2. Yazar: MUSTAFA HAKAN BEZMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ BAŞAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Suçluların İadesi, Adalet Bakanlığı, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi, İnterpol, Talepname, Extradition, Ministry of Justice, European Convention on Extradition, Interpol, Written Request
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Polislik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Suçluların iadesi uluslararası adli yardımlaşmanın en önemli vasıtalarından birisi olarak ülkelerin ve Türkiye Cumhuriyetinin ana sorumluluklarından birisi olup, suçluların iadesi görevi, Adalet Bakanlığı-Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı-Konsolosluk Daire Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı-Emniyet Genel Müdürlüğü, tarafından yerine getirilmektedir.Bu çalışmanın amacı; suçluların iadesi kurumunun Türkiye'de uygulanma biçimi ile ilgili bilgi vermek ve değerlendirmelerde bulunmaktır. Uygulama içerisinde kazanılan tecrübeler ile teorik anlamda elde edilen bilgiler yalın bir dille sentez edilerek okuyuculara şu an itibariyle Türk hukukundaki suçluların iadesi kurumu hakkında bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır. Özellikle Türkiye'nin bazı devletlerle imzalamış olduğu ikili sözleşmeler ve Türk Ceza Kanunu'nun 18. maddesi üzerinde durulmuş ve ?Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi?nin ilgili maddeleri çerçevesinde bir iade işleminin hangi safhalardan geçtiği ayrıntılı bir şekilde dile getirilmektedir.Bu sayede okuyucunun, Türk hukukundaki suçluların iadesi usulünün hangi safhalardan oluştuğu, ne tür işlemler yapıldığı ilgili kanun maddeleri ve sözleşmeler mukayese edilmek suretiyle bilgi sahibi olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Extradition, one of the most important instruments of international judicial assistance, is a principal responsibility of the countries and the Republic of Turkey. The task of extradition is carried out in Turkey by the Ministry of the Interior - General Directorate of Security, the Ministry of Justice ? International Law and Foreign Affairs General Directorship, and the Ministry of Foreign Affairs ? Consulate Department Chairmanship.The purpose of this study is to provide information and make an assessment concerning the procedure of extradition in Turkey. By blending applied experience acquired in the field with theoretical information, this thesis presents a detailed review of the current practice of extradition in Turkish Law. Specific focus is on bilateral agreements on extradition and the Article 18th of the Turkish Penal Code. Besides an in depth analysis of the extradition procedure and its stages is laid out within the scope of the appropriate articles of the European Convention on Extradition.Thereby, the main goal of this thesis is to provide the reader with information of the stages and process of extradition in Turkish Law by comparing appropriate provisions of applicable laws and international aggrements.