Electricity market in Turkey and its integration policy into the European Union
Türkiye Elektrik Enerjisi Piyasası ve Avrupa Birliği?ne entegrasyon süreci
  1. Tez No: 235968
  2. Yazar: ESEN CAM
  3. Danışmanlar: DR. A. SELİN ÖZOĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Hukuk, Energy, Law
  6. Anahtar Kelimeler: AB Yönergeleri, Elektrik Enerji Strateji Belgesi, Özelleştirme, 4628 ve 3096 sayılı Kanunlar, EU Directives, Electricity Energy Strategy Document, Privatization, The Act no. 4628 and Act no.3096
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez, Türkiye Elektrik Enerjisi sektörünü; tarihi gelişim, Avrupa Birliği'nin enerji alanındaki yönergeleri, uzman ve akademisyenlerin görüşleri ile istatistiki tablolar kullanılarak değerlendirmektedir. Ekonominin globalleşmesi, teknoloji alanındaki yenilikler ve değişimlerle dünyada oluşan farklı ekonomik ve siyasal hareketlenmeler elektrik sektörünü de etkilemiş ve sektörde reform hareketleri başlatmıştır. Bu çalışmada enerji sektöründeki reform süreci ve bu süreçte ne gibi engel ve güçlükler ile karşılaşılacağı tartışılmaktadır. Türkiye bu reform sürecinde, Avrupa Birliği ile entegrasyon çalışmalarının getirdiği bir ivme ile elektrik sektöründeki mevzuatlarında birçok değişiklikler yapmıştır. Türkiye Avrupa Birliği'ne başvuran bir ülke olarak Avrupa Birliği müktesebatını uygulamak zorundadır ve bu alandaki mevzuat uyumunun gerçekleşebilmesi için bir stratejiye ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmada; Türkiye enerji sektörü için strateji arayışında Avrupa Birliği direktifleri ele alınarak, Türk hukuk mevzuatının hangi yönlerde değişikliğe uğratıldığı incelenmiştir.Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği'ne girmek isteyen aday ülke Türkiye için elektrik enerjisi mevzuatında bu güne kadar yapılmış yeniliklerin ve değişikliklerin ortaya konması ile önümüzdeki dönem içerisinde ne gibi değişikliklerin yapılacağına dikkat çekmektir.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the electricity sector in Turkey by examining its historical development and the directives of European Union on energy sector and by giving reference to statistical tables and the views of specialists and academic authorities. Globalization of economy, developments and changes in technology and various economical and political movements have affected the energy sector and therefore, regulation alterations have initiated about it. In this dissertation, the reform process in the energy sector and the possible complexities and difficulties that might occur in that period are evaluated and discussed. Turkey has been through many changes in the procedures and regulations of its energy sector following the studies for integration to European Union in that period. Turkey, as a country who has applied for membership in European Union, is supposed to put the acquis communitaire into practice and a strategy is necessary to implement the harmonization with the procedure in the energy sector. In this dissertation, various aspects of the change Turkey has been through in its legal procedure during its researches and studies for strategy in the energy sector have been evaluated by handling the directives of European Union.The aim of this dissertation is to put emphasis on the possible and prospective improvements and changes in the legal procedure of the energy sector in Turkey as a candidate member, in the next period, through the observation of the reformatory steps Turkey has taken in this sector by far.