Change in the security concepts and perceptions after the cold war and their reflections on security strategies
Soğuk savaş sonrası güvenlik kavram ve algılamalarındaki değişiklikler ve bunların güvenlik stratejilerine yansıması
- Tez No: 235967
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÜNAL ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik Kavramlarında Muğlâklık, Küreselleşme, Güvenlik Algılamaları, ABD, Ambiguity in Security Concepts, Globalization, Security Perceptions, the USA, the EU
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Soğuk Savaş sonrası iki kutuplu uluslararası sistemin güçler dengesi, yerini çok kutuplu ve çok düzeyli uluslar arası bir sisteme bıraktı. Çok kutuplu uluslararası sistemin başat ekonomik ve politik ideolojisi liberalizm olduğundan; Soğuk Savaş sonrası devrin kazanan ideolojisi dünyanın geri kalanına kendi yapı ve değerlerini yaydı. Politik ve ekonomik ortam ve teknolojideki değişikliklerin sonucu olarak; devletlerin güvenlik algılamaları da değişti. Bu değişimin evrimi, güvenlik kavramlarının hem içeriği hem de kapsamında gözlenmiştir.Geleneksel güvenlik kavramı askeri boyutundan, ekonomik, sosyal, insani, çevresel ve diğer alternatif boyutlara doğru kaymış ve genişlemiştir. Çok kutuplu sisteme adaptasyonun zorunluluğu, devletlerin hayatta kalabilmesi için kaçınılmazdı. Böylece, ulusal ya da devlet güvenliği kavramı, artık sadece devletin kendisine odaklanmıyordu ve yalnızca askeri tehditlerden oluşmuyordu. Tehdit kavramı, yoksulluk, etnik ve dinsel çatışmalar, ülkesel anlaşmazlıklar, artan milliyetçilik eğilimi, göç, nüfus artışı, organize suçlar, doğal kaynaklara eşit ulaşım ve paylaşım, çevre sorunları, salgın hastalıklar ve gelişmekte olan dünya ülkelerinin politik ve ekonomik istikrarsızlığı ya da zayıflığı gibi askeri olmayan taraflarının yanında, asimetrik bir karakter kazanmıştı. Yayılma özelliklerinden dolayı, askeri olmayan bu tehditlerin ?istikrarsız güvenlik alanı? oluşturmalarının olası etkileri; devletlerin tehdit algılamaları içinde çok önemli sayılmıştır.Küreselleşme süreciyle birlikte ve en çok da 11 Eylül'den sonra, devletlerin güvenlik algılamaları düşman, tehdit ve savaş gibi temel kavramları tanımlarken, muğlâk olarak değişmiştir. Dünya güvenlik gündemi, Terörle Küresel Savaş kavramıyla olduğu kadar, önleyici savaş kavramıyla da tanışmıştır. Çok kutuplu ve birbirine bağlı olan bu sistem içinde izolasyonun imkânsız olmasından ve küresel dünyanın bu liberal yapılarını devam ettirmek ve korumaktaki ihtiyacın artmasının hayatiyetinden dolayı, galip olarak kalan hegemonik ideolojinin güvenlik anlayışı, uluslararası düzlemde kolektif güvenlik algılamalarını tanıyan NATO, BM ve AB gibi yapılar olarak kendini göstermiştir.Bu yüzden II. Bölümde, tez Soğuk Savaş sonrası güvenlik kavramlarındaki değişim ve evrimi tahlil etmiştir ve çeşitli güvenlik kavramı tanımları da verilmiştir. Küreselleşme süreci de göz önünde bulundurularak III. Bölümde, güvenlik algılamalarına sıkıca bağımlı olan tehdit, düşman, savaş kavramlarındaki değişimler ve kısmen de uluslar arası terörizm incelenmiştir. Son olarak IV. Bölümde, ABD ve AB güvenlik strateji belgelerinin temel örnekler olarak, kısa bir mukayesesine değinilmiştir. Güvenlik algılama ve yaklaşımlarındaki değişim ve evrimlerin tahlilinde yol gösterici yöntemler; uluslararası ilişkiler disiplininin realist ve neo-realist teorileridir.
Özet (Çeviri)
After the Cold War, the bipolar international system?s balance of power replaced its place to a multipolar and multileveled international system. Since the multipolar international system?s dominant economic and political ideology was liberalism; the winner ideology of the Post-Cold War era promoted its own structures and values to the rest of the world. As a consequence of changes in the political and economic environment and in technology; the states? perceptions of security had also changed. Evolution of this change was observed both in the content and in the scope of the security concepts.The traditional security concept shifted and broadened from its military dimension through economic, social, human, environmental and other alternative dimensions. The requirement of adaptation to the multipolar system, in order to survive was inevitable for the states. Thus, the national or state security concept, was no longer focusing on only the state itself as a referent object and not only consists of merely the military threats. The threat concept gained an asymmetric character with its nonmilitary aspects such as; poverty, ethnical and religious conflicts, territorial disputes, tendency of increasing nationalism, migration, population growth, organized crimes, equal access and share of the natural resources, environment problems, epidemic diseases and political and economic instability or weakness of the developing world?s states. Due to their spread out characters; these nonmilitary threats? possible effects to generate an ?instable security zone? considered crucial within the threat perceptions of states.With the globalization process and mainly after September 11; the states? perceptions of security changed ambiguously while defining the enemy, threat and warfare as main concepts of security. World security agenda was introduced with the Global War On Terror (GWOT) concept, as well as the pre-emptive war concept. Since the isolation of a state in this multipolar interconnected system was impossible and the growing need to continue and protect liberal structures of this global world was vital; security understanding of the remaining hegemonic ideology ? as a winner- demonstrated itself within the collective security perception recognizing structures on the international level; like in NATO, UN and EU.Therefore in Chapter II, the thesis analyzes change and the evolution in the security concepts after the Cold War and several definitions of security concept had given, as well. By taking account of the globalization process in Chapter III; the change in the threat, enemy and warfare concepts and partially the international terrorism which are tightly dependent on the security perceptions, had been examined. Finally in the Chapter IV, a brief comparison of security strategy documents of the USA and the EU were mentioned as main examples. The methods guiding to analyze these evolution and changes on the security perceptions and approaches are realist and neo-realist theories of international relations discipline.