European Union common foreign and security policy and potential contributions of Turkey
Avrupa Birliği ortak dış ve güvenlik politikası ve Türkiye?nin olası katkıları
- Tez No: 235972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÜNAL ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği (AB), Ortak Dış ve Güvenlik Politikası (ODGP), Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası(AGSP), NATO, Türkiye'nin Stratejik Önemi, European Union (EU), Common Foreign and Security Policy (CFSP), European Security and Defence Policy (ESDP), North Atlantic Treaty Organisation (NATO), Strategic Importance of Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Avrupa, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra birleşme yolunu seçmiş ve bu amaçla birçok adım atmıştır. Ancak, birleşme yıllar boyunca ekonomik konulara odaklanmıştır. Dünya'da Soğuk Savaş'ın bitimini takip eden sürede güvenliğe bakış açısı büyük ölçüde değişmiştir. Bu bağlamda, Avrupa Birliği (AB) küresel değişikliklere uyum sağlamak ve küresel boyutta önemli bir aktör olmak için dış ilişkilerinde ortak bir politika takip etmeyi seçmiştir ve bu konuda ilk önemli adımını Maastricht Anlaşması'yla atmıştır. Bu çalışmada, öncelikle Avrupa Birliğinin kuruluş yılları ve geçirdiği evrime kısa bir şekilde değinildikten sonra Avrupa Birliğinin en önemli politikalarından birini oluşturan Ortak Dış ve Güvenlik Politikası incelenecektir. Avrupa Birliği bünyesindeki gelişmelere ve kurucu antlaşmalarda sürekli revize edilen Ortak Dış ve Güvenlik Politikası'nın neden hükümetler arası boyuttan hükümetler üstü boyuta geçemediği anlatılmaya çalışılacaktır. Konu anlatılırken Avrupa Birliği ülkelerinin konuya yaklaşımları ve bu konuda yaşanan örnekler açıklanarak konu desteklenmeye çalışılacaktır. Son bölümde ise Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye olduğu taktirde Türkiye'nin AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası'na sağlayacağı katkılar anlatılacaktır.
Özet (Çeviri)
Europe chose to unite after the Second World War and it took many steps to this end. However, the merger had focused on the economic matters for years. Following the end of Cold War, the view point about security has changed in the world. In this context, the European Union (EU) preferred to follow a common foreign policy in order to act in harmony with the global changes and to become an important actor on the global scale. Its first big step to this end is the Maastricht Treaty. In this study, first of all, founding years and evolution of the EU will be mentioned briefly. Then, the Common Foreign and Security Policy (CFSP), which is one of the most important policies of the European Union, will be examined. There will be an effort to illuminate the question of why the Common Foreign and Security Policy, which has been constantly revised by the developments and establishing treaties within the European Union, couldn?t move from the intergovernmental level to the supra-governmental level. The issue will be supported with explanations about the approaches of European Union countries and about the experienced cases. In the final chapter, there will be reflection upon the future contributions of Turkey to the EU?s Common Foreign and Security Policy in the case of being a member of the EU.