Gayrimenkul yatırım ortaklıkları
Real estate investment trusts
  1. Tez No: 235980
  2. Yazar: FATMA BETÜLAY KAÇIRA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN CEM KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul, Sermaye Piyasası, Menkul Kıymetler, Yatırım, Real Estate, Capital Market, Securities, Invesment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ülkemizde uzun bir geçmişe sahip olmamakla beraber, yeni ve güvenilir bir yatırım alternatifi olarak yatırımcılara sunulmuştur. Özellikle ülkemiz insanın gayrimenkule olan tutkusu göz önünde bulundurulduğunda yatırımcı için doğru yatırın adreslerinden biri olmuştur.Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, taşınmaz varlıkların, menkul değerler haline getirilmesi ve bu varlıkların ekonomik değerler olarak bölünebilir ve kolaylıkla el değiştirebilir hale gelmesini sağlayan kurumlardır. Aynı zamanda gayrimenkule dayalı yatırımda bulunmak isteyenlere, yatırımda çeşitleme yapmak imkanı vermekte ve gayrimenkul alanında büyük yatırımlara ortaklık yolu ile fon sağlarken, belli bir gayrimenkul üzerindeki ferdi yatırım riskini azaltma hatta ortadan kaldırmaktadır.Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ülkemizde esasları Sermaye Piyasası Kurulu tarafından çıkarılan tebliğ ile düzenlenen, anonim ortaklık şeklinde örgütlenmesi zorunlu olan, gayrimenkullere, gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına, gayrimenkul projelerine, gayrimenkule dayalı haklara ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilen, belirli projeleri gerçekleştirmek üzere adi ortaklık kurabilen ve bu Tebliğ'de izin verilen diğer faaliyetlerde bulunabilen sermaye piyasası kurumlarıdır.Çalışmamızda öncelikle gayrimenkul yatırım ortaklıklarının tarihçesine değinilmiş özellikle doğduğu ülke olan Amerika'daki tarihsel gelişimi anlatılmış ardından kuruluş esas ve işlemleri belirtilmiştir. Ortaklığın faaliyetlerinin hukuksal açıdan incelendiği üçüncü bölümde ülkemiz açısından yeni olan, uzun vadeli konut finansman sistemi (mortgage) bakımından ortaklığın rolü ortaya konmuş ve son olarak dördüncü bölümde ortaklığın tabi bulunduğu mevzuata aykırılık durumları ve yaptırımları genişçe irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the Real Estate Invesment Trusts (REIT?s) do not have a long historical background, they have been presented as a new and dependable investment alternative to the investors. Especially when the Turkish individuals? passion of real estate is taken into consideration, they have been true directions of investment.The REIT?s are corporations who enable the conversion of real estates into movable goods and thus convert them into dividable and easily transferable economical values. They also give the investors the opportunity to make diversification and they reduce or even abolish the personal investment risk while providing the large investments with founds via the mechanism of a corporation in the real estate field.In our country the REIT?s are capital market establishments which are regulated with the announcement issued by the Turkish Capital Market Authority, which have to be established in the form of a joint stock company and which are entitled to make investment in real estates, capital market instruments concerning real estates, real estate projects, rights and concerning real estates, which can be founded as ordinary partnerships to realize certain projects and which are entitled to involve into activities allowed by the Announcement issued by the Turkish Capital Market Authority.In this thesis the historical background of REIT?s is touched with having mentioned especially about the historical development in U.S. where the term was born and founding principles and procedure of REIT?s. In the third section where the activities of REIT?s are handled from a legal point of view, the role of the REIT?s in the new long-term residence financing system of mortgage is introduced. Finally in the fourth section the contradictions to the governing law and consequences are mentioned.