Kinetics of heterocyclic amine ligand replacement reactions from transdieyanobromoaminogold (III) by chloride ion
Trans-disiyanobromoaminaaltın (III) komplekslerindeki heterosiklik amin ligandının klor iyonu ile yerdeğiştirme reaksiyonun kinetiği
  1. Tez No: 23599
  2. Yazar: MUHAMMED I. SUWAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Altm(III) kompleksleri, Ligand yerdegiştirme reaksiyonları, Sterik etki, Reaksiyon mekanizması
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz TRANS-DİSİYANOBROMOAMİNOALTIN ( III ) KOMPLEKSİNDEKİ HETEROSİKLİK AMİN LIGANDININ KLOR İYONU İLE YERDEGİştİRME REAKSİYONUNUN KİNETİĞİ SUWAN, Muhammad I. Yükseklisans Tezi, Kimya Bolümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Hüseyin işçi Eylül 1992. 63 sayfa Bu çalışmada trans-[Au(CN) BrA] (A = piridin, 2-Metilpiridin, 3-Metilpiridin, 3,5-dimetilpiridin, 2,6-dimetilpiridin), komplekslerindeki heterosiklik amin ligandının klor iyonu ile yerdeğiştirme reaksiyonunun kinetiği metanol içerisinde ölçülmüştür. Reaksiyon hiz kanununun iki terimli ve görünürde birinci derece olduğu saptanmiştir. Hız = kgBr[Au(CN)2BrA], kg6r= ^ + k2[Cl'] Bu ifadedeki k. çözücü yoluyla, k ise reaktif yoluyla olan reaksiyonların hız sabitleridir. Bu hız sabitleri k » ve [Cl~] değerlerine göre çizilen doğru grafiğinden elde edilmiştir. Değişik aminler için k.ve k_ değerleri aşağıdaki gibidir:Literatürdeki değerlerle karşılaştırıldığında, [Au(CN)_BrA] kompleksindeki heteroşiklik amin ligandmin klor iyonu ile yerdeğiştirme reaksiyonunun hizı, brom iyonu ile olandan yaklaşık on kat daha yavaş olduğu görülmektedir. Bu da brom iyonunun altın(III) merkezine karşi klor iyonundan daha reaktif olduğunu göstermektedir. Reaktif yoluyla olan reaksiyonun hız sabitlerindeki değişim, reaksiyonun hizının bağ-Kirma basamağı tarafından kontrol edildiği varsayimı ile acıklanmiş; ancak altin-amin ligandı arasındaki bağ kuvveti sadece aminin bazliğina değil, sterik özelliğine de bağli olduğu önerilmiştir. Sterik özelliğin bağ oluşturma basamağının aktivasyon enerjisi üzerinde hiç bir etkisi görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETICS OF HETEROCYCLIC AMINE LIGAND REPLACEMENT REACTIONS FROM TRANS-DICYANOBROMOAMINOGOLD (III) BY CHLORIDE ION SUWAN, Muhammad I. M.S. in Chemistry Supervisor : Prof.Dr. Hüseyin ISCI September, 1992, 63 pages. The kinetics of the replacement of heterocyclic amine, A, from a series of complexes of the type trans- [Au(CN) BrA] (A = pyridine, 2-methylpyr idine, 3-methyl- pyr idine, 3,5-dimethylpyridine, 2, 6-dimethylpyr idine), by chloride ion in methanol, at room temperature, have been studied, and the usual two-term rate law has been observed. Rate = (^ + k2[Cl~]) [complex] where k_ and k are the rate constants for the solvent and reagents paths, respectively. The values of k and k, which were determined from the plots of k. = k- + k_[Cl~] versus [Cl~] ion concentration are as follow: Ligand k^sec1 ) k= (M“ * sec”* ) pyridine 0.0300 28.35 mk2XM2İşeç2İl 23.55 18.97 12.36 28.18 The rates of the replacement of heterocyclic amines from trans- [Au(CN) BrA] by chloride are about ten times slower than that of by bromide. This result is consistent with the better nucleophilicity of Br" than Cl~ toward gold (III) center. The variations in the values of k2 suggest that the rate of the reagent path is controlled by the bond-breaking step, and the metal- leaving ligand bond strength is determined by the basicity and the steric hindrance of the heterocyclic amine. The steric effect as to increase or decrease the activation energy of bond-making transition state is not observed. Key words : Gold (III) Complexes, Ligand Substitution Reactions, Reaction Mechanism, Steric Effect,, Science Code 405.01.01 IV