Globalization and localization of western television program formats in the Turkish context: Ideology, narrative and representation in ?survivor: Türkiye-Yunanistan?
Küreselleşme ve Batı?dan alınan televizyon programı formatlarının Türkiye?de yerelleşmesi: ?Survıvor: Türkiye-Yunanistan?da ideoloji, anlatı ve temsil
- Tez No: 236006
- Danışmanlar: PROF. DR. Z. TÜL AKBAL SÜALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme ve TV, Yerelleşme, Anlatı, İdeoloji, Temsil, Globalization and TV, Localization, Narrative, Ideology, Representation
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de 1990'larda yayına başlayan özel TV'lerle birlikte batıdan alınan yabancı TV programları, türleri ve formatlarının küreselleşme bağlamında Türkiye'de yerelleşmesi ve bu yerelleşmenin hakim ideolojik söylemlerin yeniden üretilmesi ile gerçekleştirildiği, Survivor: Türkiye- Yunanistan örneğinin anlatı- ideoloji ve temsil çerçevesinde incelenmesiyle ifade edilmiştir. Çalışmada küreselleşmenin yerelleşmeyle birlikte çalıştığına, küreselleşmenin sağlanması için küresel formların yerel ihtiyaçlarla doldurulmasının gerekliliğine, ve bu yerel ihtiyacların da aslında hakim sınıfın hakim ideolojileri doğrultusunda belirlendiğine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the main topic is foreign TV programs which were adapted from western TV channels to private Turkish Channels with their appearence in the 1990s. These types of programs, and their formats were established in Turkey along with globalization and this establishment occurred by re-stating the dominant ideological expressions in these programs. The TV show called Survivor: Turkey-Greece is given as an example of the framework of ideology and presentation of these programs. In the paper, it is underlined that, globalization works along with localization. To achieve globalization in a local place, it is necessary to fulfill the global forms with local needs. While determining the local needs, it must be considered that the local needs are determined along with the ruling ideas of the ruling class.