Aircraft structural integrity program (UYBP)
Uçak yapısal bütünlük programı
- Tez No: 23603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET A. AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Bütünlük, Yorulma, Hasar Tolerans Analizi, Uçak İzleme
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
oz UÇAK YAPISAL BÜTÜNLÜK PROGRAMI (UYBP) TÜRKDOĞAN, Adem Yüksek Lisans Tezi, Havacilik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet A. AKGÜN Şubat 1992, 146 sayfa. Bu çalışmada, savaş uçakları üzerindeki Uçak Yapısal Bütünlük Programı (UYBP) 'nın teori ve uygulamaları incelenmiştir. Bu çalışmanın amaçları; - Türkiye'de bu konudaki çalışma ve yazılı eser sayısının son derece az olması nedeniyle UYBP'nı anlatan bir doküman oluşturmak, - Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı (Hv.K.K.liği) envanterinde bulunan F-4E uçakları UYBP'nı gözden geçirmek ve güncelleştirmek ve F- 16C/D uçaklarında UYBP çalışmalarını başlatmak, - Hv.K.K.lığı UYBP yönetiminin F-16C/D uçakları ve gelecek uygulamalar için nasıl olması gerektiğini belirten bir sistem önermek, olarak belirlenmiştir. Yukarıda belirtilen amaçların gerçekleştirilebilmesi için yapılan çalışmalar aşağıdadır; - Konu ile ilgili yurt dışından getirtilen bazı dokümanlar ile yurt içinde bulunan tüm dokümanlar incelenmiştir, - F-4E uçaklarında, kullanım şekli ve sertliğinin tespiti için bir“izleme programı”uygulanmış, bu programdan elde edilen 1472 uçuşa (1828.15 saat) ait bilgiler ile son 9 yıldaki uçuşlara ait 133758 saatlik bilgiler analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. F-16uçaklarında, uçuş yük spektrumunun elde edilebilmesi için uçuşlar sırasında“Crash Survivable Flight Data Recorder (CSFDR)”sisteminin kaydettiği bilgilere ulaşılabilmiş fakat bu bilgiler henüz analiz edilememiştir, - UYBP yönetimi için HV.K.K. lığının alması gereken tedbirler değerlendirilip bir bölüm olarak ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AIRCRAFT STRUCTURAL INTEGRITY PROGRAM (ASIP) TÜRKDOGAN, Adem M.S. in Aeronautical Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet A. AKGÜN February 1992, 146 pages In this study, the theory and the applications of Aircraft Structural Integrity Program (ASIP) are studied and discussed on the fighter aircraft. Purposes of this study are; - To prepare a document which describes the ASIP because there is no document and enough study in this field in Turkey, - To review and update the F-4E ASIP activities and to start the F-16C/D aircraft ASIP applications in Turkish Air Force (TUAF) inventory, and - To prepare a proposal for the TUAF management system of the ASIP on F-16C/D and future applications. In order to achieve above requirements, the activities which were performed are as follows: - All documents which could be found in Turkey and some documents which were obtained from abroad were investigated. - On the F-4E aircraft, an“Aircraft Tracking Program”was carried on to obtain the usage type and severity; the data obtained during 1472 flights (1828.15 hours) on tracking program and 133758 hours of counting accelerometer data obtained from the flights covering iiia nine-year period were analyzed and discussed. On the F-16C/D aircraft, the parametric data recorded by the Crash Survivable Flight Data Recorder (CSFDR) has been obtained, but the flight load spectrum hasn't been evaluated. - From the point of the ASIP management, the tasks that should be accomplished by the TUAF are given as a separate chapter in this study. Key Words C Structural Integrity), Fatigue, Damage Tolerance, Aircraft V «6- Tracking Subject Code: 618.01.02 IV