Cooling load calculation of machine room in computer center and selection of air conditioning unit
Bilgisayar odaları için soğutma yükü hesabı ve klima seçimi
- Tez No: 23602
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıtma Yükü, Soğutma Yükü, Bilgisayar Odaları, Psikrometrik, Klima Sistemi Tasarımı, Heating Load, Cooling Load, Computer Areas, Process Design, HVAC System Design
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
öz BİLGİSAYAR ODALARI İÇİN SOĞUTMA YÜKÜ HESABI VE KLİMA SEÇİMİ KAHRAMAN, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Temmuz, 1992,135 Sahi f e Bilgisayar odası koşullarının belirtilen sınırlar içerisinde tutulması bilgisayarların ve ortak çalışan diğer donanımın fonksiyonel çalışması için hayatidir. Sistem arıza fiyatı göz önüne alınarak bilgisayar odası yük hesabına ve klima seçimine özel önem verilmelidir. Bu tezde, Orta DoQu Teknik Üniversitesi 'nin Bilgi İşlem Mekezindeki bilgisayar odasının yük hesabı ve klima birimi seçimi yapıldı. İsıtma ve soğutma yükü hesabım içeren bir program Turbo Paskal di 1 iyle MS-DOS işletim sistemi için hazırlandı ve bu programa daha önceki bir çalışmadan adapte edilen proses tasarımı bölümü bağlandı. Program Türkiye'de sıkkullanılan bina malzemeleri ve 50 den fazla istasyonun iklim şartlarını içeren bir veri tabanına sahiptir. Bu nedenle bu program Türkiye'deki ısıtma, havalandırma ve klima sistemleri tasarımında etkili olarak kullanılabilir. Bu tezde geliştirilen program Orta Dog"u Teknik üniversitesi 'nin bilgi işlem merkezindeki bilgisayar odasının yük hesabı ve proses tasarımı için kullanıldı ve klima sistemi içindeki çeşitli parçaların kapasiteleri bel ir lend i. -Paket tipi klima ve merkezi tip klima birimi iki alternatif olarak incelendi. Psikrometrik diyagram anal izi sonuçlarına göre paket klima ve tüm parçaları ile birlikte merkezi klima ALARKO kataloglarından seçildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COOLING LOAD CALCULATION OF MACHINE ROOM IN COMPUTER CENTER AND SELECTION OF AIR CONDITIONING UNIT KAHRAMAN, Fatih M.S. in Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Rüknettin OSKAY July, 1992, 135 Pages Maintaining computer room conditions within the established limits is vital for proper functioning of computers and associated equipment. By considering the cost of system failure special care must be given to the computer room load estimation and air conditioning system selection. In this thesis, cooling load of the computer room in the Computer Center of Middle East Technical University was calculated and two alternative air conditioning units were selected. mA program, including heating and cooling load calculations, was written in Turbo Pascal programming language for MS-DOS operating system and a process design section, adapted from a previous work, is linked to this program. The program has a database for commonly used material and weather data for over 50 locations in Turkey. Therefore this program can be used effectively for the design of air conditioning systems in Turkey. The program, developed in this thesis, was used for the heating, cooling load calculation and the process design of the computer room and the capacities of various equipment in the air conditioning unit were obtained. Self-contained (packaged) type air conditioning unit and central type air conditioning unit were studied as two alternative systems. Based on the result of the psychrometric chart analysis, packaged unit and central unit with its components such as coil, water chiller, cooling tower, filter, fan were selected from the catalogues of ALARKO.