Extension of a novier-stokes solver for turbelent flows
Bir navier-stokes çözücünün türbülanslı akımlar için geliştirilmesi
- Tez No: 23605
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Navier-Stokes Çözücü, Sonlu Farklar Metodu, Dik örgü, Baldwin-Lomax Cebirsel Türbülans Modeli, Ayrışık Akımlar İçin Cebirsel Bir Türbülans Modeli, Navier-Stokes Solver, Finite Difference Method, Orthogonal Grid, Baldwin-Lomax Algebraic Turbulence Model, A New Model Algebraic Turbu lence Model For Separated Flows
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz bir navier-stokes çözücünün türbülanslı akımlar için geliştirilmesi ÇETİN, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin GER Şubat, 1992, 102 sayfa Bu çalışmanın amacı üç aşamalıdır. Birinci aşamada amaç, Navier- Stokes çözücü ile T.R. Bewley tararından geliştirilen dik örgü (orthogonal mesh) üreticiyi uyumlu yapmaktır, ikinci aşamadaki amaç ise Baldwin-Lomax türbülans modelini uygulamaktır. Son aşamanın amacı ise, programı ayrışık akımlar için cebirsel bir türbülans modeli kullanarak geliştirmektir. Dik örgü üreticinin performansı düzgün daralman kanal (constricted channel) geometrisi ile test edilmiştir. Çözücü ile örgü üretici programlarının uygunluğu, değişik Reynolds sayılarında çözücünün çalıştırılması ile kontrol edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ile orijinal programın sonuçları arasındaki benzerlik dik örgü üretici ile çözücü arsındaki uygunluğu göstermektedir. Baldwin-Lomax türbülans modeli uygu lanmış ve girişte logaritmik hız profili olan düz bir kanal için test edilmiştir. Bulunan ortalama hız dağılımı (mean velocity distribution) deneysel sonuçlardan çok az faklılık göstermesine rağmen, kanal duvarlarına yalan bölgelerde eldeedilen sonuçlar kabul edilebilir derecede deneysel sonuçlara yakındır. Program, cebirsel bir türbülans model kullanılarak ayrışık akımlar için modefiye edilmiş ve kullanılan kanal geometrisi için deneysel turbulent akım sonuçları bulunmadığından değişik Reynolds sayılarında program çalıştırılarak bir çeşit duyarlılık analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODIFICATION OF A NAVIER-STOKES SOLVER FOR TURBULENT FLOWS ÇETİN, Mehmet M.S in Engineering Sceinces Supervisor: Prof. Dr. Metin GER February, 1992, 102 pages The objective of the present study consists of three stages. In the first stage, the aim is to make the Navier-Stokes solver compatible with the orthogonal grid generator developed by T. R. Bewley. The goal of the second stage is to implement a turbulence model, namely the Baldwin- Lomax algebraic turbulence model. The last step is the modification of the model for separated flows using another algebraic turbulent model within separation bubbles. Per formance of the grid generator was checked using a test case, the geometry of smooth constricted channel. The compability of the code and the grid generator was checked by runing the code at different Reynolds numbers. The agreement between the results of the original version of the code and the new one, warrants the compatabity of the solver with the grid generator. The algebraic Baldwin- Lomax model was implemented and tested for flow in a straight channel with a logarithmic velocity profile at the inlet. Even though, the code slightly under- predicts the mean velocity, the agreement between computed and experimental iiinear wall mean velocity distribution is acceptable. The code, then, was modified for separated regions using an algebraic model for bubbles. A kind of sensitiv ity analysis was carried out by runing the code at different Reynolds numbers, since there is no experimental results to compare for two dimensional turbulent flows in a channel with constriction.