Effects of Ni (II) on BOD exertion modelling of the bod curve
Ni (II)'nin BOİ üzerine etkileri-BOİ eğrisi modellemesi
  1. Tez No: 23606
  2. Yazar: GAMZE YÜCEL KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜLKÜ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BOÎ, modelleme, Ni(II) nin etkisi, BOÎ pa rametreleri, aQır metaller, BOÎ eğrisi, BOD, modelling, effect of Ni(II), BOD parameters, heavy metals, BOD exertion curve
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada, Ni(II) nin BOÎ üzerindeki toksik etkileri araştırılmış, Ni(II) içeren atıksularda BOÎ'nin değişimi göz lenmişti r. Bu amaçla, değişik Ni(II) konsantrasyonlarını (1.0, 2.0, 3.0, 4.0, 5.0 ve 10.0 mg/L) içeren sentetik atıksuyun 20 gün süresince BOÎ değerleri ölçülmüş, yapılan literatür araştırma larından da beklendiği üzere, artan Ni(II) konsantrasyonu ile birlikte BOÎ değerlerinde azalma gözlenmiştir. Ayrıca, deneyler sonucunda elde edilen veriler değişik Ni(II) konsantrasyonlarında, BOD eğrisi modelleme çalışmaları amacıyla kullanılmış ve Swamee ve Ojha modeli ile beklenilen sonuçlar alınırken, kullanımı yaygın bir model olan Thomas me todu ile beklenilen sonuçlar alınamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the toxic effect of Ni(II) on BOD was eva luated and the BOD exertion in the presence of Ni(II) was mo delled. To this purpose, different concentrations of Ni(II) (1.0, 2.0, 3.0, 4.0, 5.0 and 10.0 mg/L) were added to a synt hetic wastewater sample, and the daily BOD exertions were me asured for a period of 20 days. As it was expected; a gradual decrease was observed in the BOD values with increasing Ni(II) concentration. The experimental data was utilized for the simulation of BOD exertion in the presence of various Ni(II) concentration and the BOD exertion model proposed by Swamee and Ojha was fo und to be satisfactory. A commonly used modelling approach, Thomas method, was also applied to the data; however, the re sults are unsatisfactory in the presence of Ni(II). Experimental results indicated that, Ni(II) is toxic to BOD and the degree of toxicity depends on the level of Ni(II) in the wastewater.