Bilgisayar destekli İngilizce öğretiminin öğrenci motivasyonuna etkisi
Effect of computer assisted English teaching on motivation
- Tez No: 236059
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT SAĞNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Computer Assisted Teaching, Computer Assisted English Teaching, Computer Assisted Teaching Software, Motivation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İlköğretim çağındaki birçok öğrenci tarafından anlaşılması zor ve sıkıcı olarak nitelendirilen İngilizce dersine karşı öğrencilerin motivasyonlarını sağlamak ve bu derse karşı ilgilerini çekmek için değişik yöntemler uygulanması, öğrenmeyi daha verimli hale getirmektedir. Bunların başında bilgisayar destekli öğretim (BDÖ) gelmektedir.Bilgisayar destekli öğretimin ilköğretim 5. sınıf öğrencileri üzerinde kullanılabilirliğini göstermek amacı ile yapılan bu araştırma ile ilgili olarak; günümüzde bir fantezi olarak görülen BDÖ ile yapılan eğitim uygulamalarının gelecek kuşaklar için aktif bir şekilde kullanılacak olması, bu uygulamaları geliştirmek için yapılan çalışmaların önemini daha da artırmaktadır.Bu araştırmanın amacı, 5. sınıf İngilizce dersi öğretiminde BDÖ' nün öğrenci motivasyonuna olan etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmacı tarafından MEB öğretim programına uygun olarak hazırlanan ilköğretim 5. sınıf ?Time for English Student's Book? İngilizce ders kitabında yer alan ?Physical Education Physical Exercises ? adındaki 6. ünite ile ilgili BDÖ yazılımı geliştirilmiştir. Hazırlanan BDÖ yazılımında konular zengin görsel bir sunumla, animasyonlar eşliğinde anlatılmakta; öğrencilerin bilgisayarla çeşitli şekillerde etkileşime girmesi sağlanmaktadır.Bu araştırmada temel araştırma deseni olarak, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Bu bağlamda araştırmanın bağımsız değişkeni bilgisayar destekli İngilizce öğretim yöntemidir. Araştırmanın bağımlı değişkeni ise öğrencilerin İngilizce dersine yönelik motivasyon düzeyleridir. Araştırmada deney grubuna bilgisayar destekli öğretim, kontrol grubuna ise geleneksel öğretim yöntemleri uygulanmıştır.Araştırma, ilköğretim 5. sınıf ?Time for English Student's Book? İngilizce ders kitabında yer alan ?Physical Education Physical Exercises ? adındaki 6.ünite ile ve uygulama süresi olan 3 hafta ile sınırlı tutulmuştur.Araştırmaya 2007?2008 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ilköğretim kurumlarından Niğde Merkez 23 Nisan Havacılar İlköğretim Okulunda okuyan 5. sınıf öğrencileri katılmıştır. Deney ve kontrol grubu oluşturmak için 4 sınıf seçilmiş ve deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, kız, erkek olmak üzere toplam 115 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. İngilizce dersi başarı puanları incelenerek denk ikişer sınıftan yirmi üçer öğrenci belirlenmiş ve deney-kontrol grupları oluşturulmuştur.Araştırmada verileri toplamak amacı ile uzman görüşü alınarak çevirisi yapılan; Lepper ve arkadaşları (2004) tarafından hazırlanan, ?Motivasyon Düzeyini Belirleme Ölçeği? kullanılmıştır. Ölçeğin uyarlama çalışması yapılmış ve Cronbach Alfa (?) değeri 0.89 olarak bulunmuştur. Verilerin analizinde, deney ve kontrol gruplarının arasındaki farkın anlamlılığını belirlemek amacı ile t-testi kullanılmış ve elde edilen verilen yüzde, frekans, ortalama kullanılarak yorumlanmıştır.Yapılan araştırma sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır:? Deney grubu öğrencilerinin iç ve dış motivasyon ön-test ve son-test puanları arasında son-test lehine anlamlı bir farklılık görülmüştür.? Kontrol grubu öğrencilerinin iç ve dış motivasyon ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir.? Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin iç ve dış motivasyon düzeyine ait ön-test puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir.? Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin iç ve dış motivasyon düzeyine ait son-test puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür.Böylece araştırma sonucunda, bilgisayar destekli İngilizce öğretiminin, geleneksel öğretim yöntemine göre öğrenci iç ve dış motivasyonunu artırmada daha etkili olduğu saptanmıştır.Anahtar Kavramlar: Bilgisayar Destekli Öğretim, Bilgisayar Destekli İngilizce Öğretimi, Bilgisayar Destekli Öğretim Yazılımı, Motivasyon
Özet (Çeviri)
Getting students to motivate and to be interested in English which has been regarded as difficult and dull subject by most students of primary schools is to make learning more productive. The leading one in this aim is Computer Assisted Teaching (CAT).The applications of CAT which seem like fantasy today although they will be used actively in the future make the importance of the practices increase with regards to this study which has been carried out to show utility of CAT for fifth-grade students in primary school.The purpose of this study is to examine the effects of Computer Assisted Teaching on motivation of fifth-grade students in English. For this purpose, a Computer Assisted Teaching Software, which is suitable for sixth unit, called ?Physical Education Physical Exercises?, in ?Time for English Student?s Book?, prepared for fifth-grade students in accordance with Ministry of Turkish National Education?s curriculum has been developed by the researcher. In the Computer Assisted Teaching Software prepared, subjects are taught with rich visual presentation, accompanied by animations and the software gets students to interact with computers in various ways.As principle study pattern in the study, pre-test and post-test control group experimental pattern have been used. With above caption, the independent variant of the study is Computer Assisted English Teaching Method. The dependent variance is motivation levels of students toward English. In the study, Computer Assisted Teaching and traditional teaching methods were used for experiment group and control group, respectively.The study was confined to the sixth unit, called ?Physical Education Physical Exercises?, in ?Time for English Student?s Book? for fifth-grades, and to three weeks.The students in fifth-grades of 23 April Havacılar Primary School in Niğde in 2007?2008 educational year participated in the study. Four classes were chosen to form experiment and control groups and experimental pattern was employed for the study. Total 115 girl and boy students were involved in the study. 23×2 students from every equal two classes were picked up by examining levels of success in English class and experiment-control groups were formed.To gather data, ?Motivation Level Detection Scale?, prepared by Lepper and his friends was used in the study by getting expert advice. This scales implementation works was done and value of Cronbach Alfa was found as 0.89. t-test was used in the analysis of the data to determine the significance of difference between control and experiment group and was interpreted by using frequency, percentage, mean.The result of the research showed that:? There was a significant difference between the points of intrinsic and extrinsic motivation pre-test and post test of experimental group to whom CAT methods applied in favor of post-test points.? There wasn?t a significant difference between the points of intrinsic and extrinsic motivation pre-test and post test of control group to whom traditional methods applied.? There wasn?t a significant difference between the points of intrinsic and extrinsic motivation pre-test of experimental group and control group.? There was a significant difference between the points of intrinsic and extrinsic motivation post-test of experimental group and control group.So as a result of the study, it is found that Computer Assisted English Teaching is more effective than traditional teaching method in terms of increasing intrinsic and extrinsic motivation.