Hemşire performansı değerlendirme sistemi : İzmir Asker Hastanesi örneği
Nurse performance evulation system : An example of İzmir Military Hospital
- Tez No: 236080
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ETHEM DUYGULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Performans Yönetimi, Hemşirelik Hizmetleri, Hemşire Performans Değerlendirme Sistemi, Hastane İşletmeleri, Performance, Performance Evaluation, Performance Management, Nursery Serves, Nurse Performance Evaluating System, Hospital Organizations
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Performans değerlendirme, çalışanların gerek bireysel gerekse bir takım üyesi olarak kuruma sağladıkları katkıları ölçen ve sonuçları yöneticiler için rehber niteliği taşıyan bir uygulama olarak günümüzde insan kaynaklarının stratejik yönetiminin önemli unsurlarından biri olmuştur.Diğer işletmelerde olduğu gibi hastanelerde de yüksek performans sağlanmasının temel koşulu yüksek performanslı bireylerle çalışmaktır. Bu bağlamda, hastanelerde kaliteli sağlık hizmetlerinin sunulabilmesi için hastanelerin insan kaynaklarının önemli bir bölümünü oluşturan hemşirelerin performanslarının yüksek tutulması gerekmektedir. Hastane yönetimi tarafından, hemşirelerin çağdaş rol ve işlevlerini ne ölçüde yerine getirdikleri saptanmalı ve istenen düzeye ulaşılması için gerekli uygulamalar yapılmalıdır.Bu tez çalışması, hemşirelerin performanslarını değerlendirebilmek için hemşire performans değerlendirme sisteminin oluşturularak bir süreç dahilinde uygulanması ve sonuçlarından yararlanılarak hemşirelerin güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerinin tespit edilmesi amacıyla planlanmıştır.Çalışmada; öncelikle performans yönetimi uygulaması olarak performans değerlendirme, sağlık hizmet örgütü olarak hastane, sağlık ekibinin vazgeçilmez bir unsuru olarak hemşirelik hizmetleri kavramlarına odaklanılarak literatür araştırması yapılmış, daha sonra İzmir Asker Hastanesinde bir alan çalışması gerçekleştirilerek hemşire performans değerlendirme sistemi kullanılmak suretiyle hemşirelerin çağdaş rol ve işlevlerine yönelik performansları ölçülmüş, istatistiki değerlendirmeler yapılmış, son olarak da literatür araştırması ve alan çalışmasından elde edilen sonuçlar yorumlanmış ve öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As measuring the contributions of workers as both individuals and team members to organization, performance evaluating is seen as an important aspect of today?s strategical management of human resources with its results to be a guide for managers.In hospitals, similar to other organizations, the main point to have high performance is working with high performanced individuals. In this context, the nurses? performances as part of an important part of hospitals needed to remain high for providing qualified health cares in hospitals. The levels of nurses? achieving modern roles and functions should be detected by hospital management and for improving them to a good level needed applications should have been adopted.This thesis study is planned aiming to create a nurse performance evaluating system with being implemented during a process and detecting nurses? strengths and weaknesses in the light of these results.In this paper, firstly, we have made a literature scanning by focusing on performance evaluating as an application of performance management, hospital as a health care organization, nursery concepts as an obligatory factor of health care team, latter, in a field study through İzmir Military Hospital, we have measured nurses? performances on their modern roles and functions by using nurses performance evaluating system, and finally we have made statistical evaluations and interpretations of results of literature scanning and field study and improved suggestions.