Kamu yönetiminde esneklik ve bağımsız idari otoriteler: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu örneği
Flexibility in public administration and independent regulatory agencies: Energy Market Regulatory Egency
  1. Tez No: 236087
  2. Yazar: MEHMET SARITÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM EDİS ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fordism, PostFordism, Flexibility, Independent Regulatory Authority, Liberalism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kamu yönetiminde esnekliğin altyapısal çözümlemesi yapılarak, fordist ve postfordist dönemin özellikleri, fordizmden postfordizme geçiş, postfordizme geçiş ile birlikte krizden çıkış için düzenlenen yeni dönemin neoliberal ve esnek sermaye birikim rejimi ve esnekliğin kamu yönetimi üzerindeki etkileri incelenmiştir.İkinci bölümde esneklik uygulamalarının bağımsız idari otoritelerin oluşmasındaki etkileri ve sonuçları ile değişik ülke ve anlayıştaki ülkelerdeki bağımsız idari otoritelerin ortaya çıkışı, Türkiye'de bağımsız idari otoritelerin ortaya çıkışı, özellikleri ile birlikte kamu yönetimi üzerindeki etkileri incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise bir bağımsız idari otorite örneği olarak enerji piyasası düzenleme kurumu incelenmiştir. Enerji piyasası düzenleme kurumunun yapısı, işleyişi düzenlemeleri ve esneklik özellikleri esnek birikim rejimi düzenleme biçiminin ve kamu yönetiminde esneklik uygulamalarının örneği olarak incelenmiştir.Anahtar Kavramlar: Fordizm, Postfordizm, Esneklik, Düzenleme, Bağımsız idari otorite, liberalizm
Özet (Çeviri)
This study consists of three chapters. In the first chapter, characteristics of Fordist and post-Fordist eras, transition from fordism to postfordism, influences of new era?s neoliberal and flexible capital accumulation regime aligned thorough the transition to postfordism for overcoming crisis periods and flexibility on public administration are studied by making the infrastructural analysis of flexibility in public administration.Second chapter is focused on studying effects of flexibility applications over independent regulatory agencies and related results, arising of independent authorities in countries of different conceptions, arising of independent authorities in Turkey, their characteristics and effects on public administration.In the third chapter, Energy Market Regulatory Agency of Turkey is studied as an independent regulatory authority. Organizational structure, operation regulations and flexibility characteristics of Energy Market Regulatory Agency are considered and discussed as an example of flexible accumulation regime regulation methods and flexibility implementations in public administration.