Mide kanserli hastalarda ErbB-2 overekspresyonunun araştırılması
To investigation of ErbB-2 overexpression in patients with gastric cancer
- Tez No: 236112
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM BAŞOL TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Gastroenterology, Oncology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Mide Kanseri, ErbB-2, Gastric Cancer, ErbB-2
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, mide kanserinde ErbB-2 overekspresyonunun sıklığı ve patolojik parametrelerle ilişkisi araştırıldı.Çalışmaya, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Genel Cerrahi kliniklerinde yeni tanı almış toplam 32 hasta alındı. Endoskopi ile alınan mide biyopsisi sonucu mide adenokarsinomu tanısı konulan hastalardan tedavi öncesi periferik venöz kan alınarak DNA izolasyonu yapıldı. Aynı hastaların endoskopi veya cerrahi rezeksiyon ile alınan parafinize edilmiş tümör dokularından DNA izolasyonu yapıldı. İzole edilen DNA'lardan, ?Real Time Polimeraz Zincir Reaksiyonu? ile ErbB-2 overekspresyonu araştırıldı. Patoloji Laboratuarı'nda, bu vakalara ait, histolojik tip ve diferansiyasyon derecesi, tümör invazyon derinliği ve lenf nodu metastazı durumu belirlendi. Hastalardaki uzak metastaz varlığı, TNM evresi, mide kanserinin lokalizasyonu gibi parametreler hasta dosyaları ve raporlarından belirlendi. ErbB-2 overekspresyonu ile patolojik parametreler arasındaki ilişki Ki-kare testi uygulanarak değerlendirildi.Çalışmaya alınan 32 mide kanserli vakanın 5'inde (%15,6) ErbB-2 pozitifliği saptandı. Hastalardaki uzak metastaz ile ErbB-2 pozitifliği arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,04). Vakaların, diferansiyasyon derecesi (p=0,7), tümör invazyon derinliği (p=0,08), lenf nodu metastazı (p=0,6), Lauren sınıflaması (p=0,4), WHO sınıflaması (p=0,3), TNM evrelemesi (p=0,3) ve tümörün lokalizasyonu (p=0,2) ile ErbB-2 pozitifliği arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildi. İstatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen, ErbB-2 pozitif olan vakaların hepsinde lenf nodu tutulumunun olması, tümör invazyon derinliğine göre T3 ve T4 olması ve lokalizasyon olarak kardiada daha fazla görülmesi dikkat çeken bulgulardı. ErbB-2 pozitif olan vakaların hepsi Lauren`a göre intestinal tip, WHO'ya göre tübüler tipte görüldü.Sonuç olarak, mide kanserinde ErbB-2 overekspresyonu söz konusu olabileceği (%15,6) görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, the prevalence of ErbB-2 overexpression in gastric cancer and its relationship with pathologic parameters were investigated.Newly diagnosed 32 patients from Internal Medicine and General Surgery Clinics of Ataturk University were included. DNA isolation of the patients who were diagnosed as gastric adenocarcinoma by endoscopic biopsy has been made by taking peripheral venous blood sampling before treatment. DNA isolation from tumoral tissue of the same patients has been made by their parafinised tumor tissue that had biopsied at either endoscopic or surgical resection. ErbB-2 overexpression was investigated with ?Real Time Polymerase Chain Reaction? from isolated DNA samples. Tumoral characteristics of the cases such as histological type, differentiation degree, tumor invasion depth and lymphatic node metastasis were investigated in the Pathology Laboratory. The presence of distant metastasis, TNM stage and localization of gastric cancer were obtained from records of the patients. The relationship among ErbB-2 overexpression and pathologic features was evaluated by using Chi-square test.ErbB-2 positivity was detected in 5 (15.6%) of 32 patients with gastric cancer. The relationship between ErbB-2 positivity and presence of distant metastasis was found statistical significant (p=0.04). The relationship of ErbB-2 positivity with differentiation degree (p=0.7), tumor invasion depth (p=0.08), lymph node metastasis (p=0.6), Lauren classification (p=0.4), WHO classification (p=0.3), TNM classification (p=0.3) and the localization of the tumor (p=0.2) were not statistically significant. Although there were no significant relationships, all of the ErbB-2 positive cases had lymph node involvement, T3 or T4 tumor invasion, located commonly in cardia. All the cases with ErbB-2 positivity were intestinal and tubular types according to Lauren and WHO classifications, respectively.In conclusion, it was observed that ErbB-2 overexpression may exist in gastric cancer cases (15.6%).