Profesyonel futbol takımı oyuncularının fiziksel uygunluk ve somatotip özelliklerinin değerlendirilmesi (Malatyaspor örneği)
- Tez No: 236135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YONCA SÜREYYA BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, fiziksel uygunluk, somatotip
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu arastırmada, profesyonel futbol takımı oyuncularının fiziksel uygunlukve somatotip özelliklerinin degerlendirilmesi amaçlandı. Arastırma TürkiyeProfesyonel 1. Lig takımlarından Malatyaspor takımında bulunan 24 futbolcu ileyapıldı. Ölçüm ve testler 2007 -2008 sezonu Ekim ayı 1. haftası içinde alınmıstır.Çalısmaya katılan futbolcuların, fiziksel uygunluk testleri ve somatotiplerininbelirlenmesine yönelik antropometrik ölçümler yapılmıs ve somato kartlardadegerlendirilmistir. statistiksel analizler ise SPSS 15.0 paket programındafrekans, ortalama ve yüzde (%) oranları hesaplanarak tablolarda yorumlanmıs,ikili karsılastırmalarda ise Mann Whitney U testi kullanılarak anlamlılık düzeyip0,05).Futbolcuların somatotipleri ise endomorfi 2.63, mezomorfi 2.99, ektomorfi 2.68olarak bulunmustur.Sonuç olarak çalısmaya katılan futbol takım defans ve ofans oyuncularıarasında yapılan ölçüm ve test sonuçlarına göre, istatistiksel olarak anlamlı birfark tespit edilmemistir(p>0,05). Futbol takımında futbolcuların fiziksel uygunlukdüzeylerinin bulunması, sporsal verim düzeyinin belirlenmesi; futbolcuları dogruyönlendirmek ve futbolcuların bireysel farklılıklarını saptamak, çagdas futbolanlayısına uygun, bilimsel yöntemlere dayalı testler ve ölçümlerin yapılarak eldeedilen veriler ısıgında, evrensel normlar olusturulması gerektigi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate physical fitness somatotypefeatures of ht professional soccer team players. This study was carried on24 football, players playing for Malatyaspor in 1st league. Measurementsand tests were taken in the first week of september of 2007 -2008 season.Antropometric measurements twords physical fitness tests and thedetermination of somatotypes of the footballer participating in the studyand were evalvated in somato cards.