Hafif intermitan astımlı hastalarda yüksek rezolüsyonlu akciğer tomografisiyle hava yolu duvar kalınlığının değerlendirilmesi
Evaluation of airway wall thickness by high resollution computerized tomograhy (HRCT) in patients with mild intermittent
  1. Tez No: 236136
  2. Yazar: SELVİ AŞKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÖZBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Hafif İntermitan Astım, Toraks Yüksek Rezolüsyonlu Bilgisayarlı Tomografi, Solunum Fonksiyon Testi, Bronş Duvar Kalınlaşması, Asthma, Mild Intermittent Asthma, Thorax High Resolution ComputerizedTomography, Respiratory Function Test, Bronchial Wall Thickening
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Astım hava yollarının kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Astımlılarda hastalığın şiddetine paralel olarak havayollarında inflamatuar hücre infiltrasyonu, ödem ve bronş duvar kalınlığında artış görülürBu çalışmada hafif intermitan astımlı hastalarda bronş duvar kalınlığının yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) ile ölçülmesi ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca bronş duvar kalınlaşmasının solunum fonksiyon testi (SFT) parametreleri ve astım süresi ile ilişkisi araştırılacaktırÇalışmaya hafif intermitan astımlı 37 hasta ve 13 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Tüm olgulara SFT yapıldı ve toraks YRBT'leri çekildi. Toraks YRBT kesitleri akciğerin segmental ve subsegmental havayollarını içerecek şekilde alındı. Her olgu için bronş duvar kalınlığının bronş lümen çapına oranı (T/D) ve bronş duvar alanı yüzdesi (%WA) hesaplandı. Birinci saniye zorlu ekspiratuar hacim (FEV1), birinci saniye zorlu ekspiratuar hacmin zorlu vital kapasiteye oranı (FEV1/FVC) ve zirve ekspiratuar akım hızı (PEF) değerleri kaydedildi. Sonuçlar ortalama ± standart hata şeklinde belirtildiHasta ve kontrol grubunda T/D ve % WA ölçümleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek için Student t testi kullanıldı. Yaş, cinsiyet, astım süresi, SFT parametreleri ile T/D ve % WA arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için Pearson korelasyon sabiti kullanıldıHasta ve kontrol gruplarının T/D'ları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>005). Hasta ve kontrol gruplarının subsegmental bronşlarında WA %'leri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p< 0.05). Bronş duvar kalınlığının bronş lümen çapına oranı, WA % ile SFT parametreleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05). Astım süresi ile T/D ve WA % arasında anlamlı bir ilşki saptanmadı (p>0.05Sonuç olarak hafif intermitan astımlı hastalarda akciğerlerin subsegmental havayollarında YRBT ile duvar kalınlaşması gözlendi ( İnferior pulmoner ven hizasında %10.33 ; diaframın 2 cm üzerinde % 29.91 ).
Özet (Çeviri)
Asthma is a chronic inflammatory disease of the airways. Inflammatory cell infiltration, edema and increased thickness of the airway wall are seen in the airways of patients with asthma in accordance with the severity of the illness. In this study, it is aimed to measure the airway wall thickness by high-resolution computerized tomography (HRCT) in patients with mild intermittent asthma and to compare with the healthy control group. In addition, the relationship of the airway wall thickening with the respiratory function test (RFT) parameters and the duration of asthma will be investigated.Thirty-seven patients with mild intermittent asthma and 13 healthy controls were included in to the study. Demographic and clinical features of patients were recorded. Respiratory function test was performed to all cases and thorax HRCTs were obtained. Thorax HRCT slices were obtained in a way involving the segmental and subsegmental airways of the lung. The ratio of the bronchial wall thickness to the bronchial lumen diameter (T/D) and bronchial wall area percentage (WA%) were calculated for all cases. The first second forced expiratory volume (FEV1), the ratio of first second forced expiratory volume to the forced vital capacity (FEV1/FVC) and peak expiratory flow rate (PEF) were recorded. Results were defined as mean values and standard deviationThe Student's t-test was used to determine whether significant differences were present in the T/Ds and %WA measurements between the patient and control groups. Pearson's correlation coefficient was used to assess the relation between age, sex, duration of asthma, RFT parameters and T/D and %WANo statistically significant difference was detected between T/Ds of the patients and control group (p>005). Difference between WA%s was found statistically significant at the subsegmental bronchi of the patients and control group. No significant relationship was detected between T/D, WA percentage and RFT parameters. No significant relation was found between duration of asthma and T/D , WA% (p>0.05).As a result, thickening of the wall was observed with HRCT in the subsegmental airways of the lungs in patients with mild intermittent asthma (%10.33, at the level of pulmonary vein ; %29.91, at a level 2 cm above the diaphragm)