Dynamic modelling and analysis of spur and helical gears on flexible rotors
Alın ve helis dişli taşıyan mil sistemlerinin matematik modellenmesi ve dinamik analizi
  1. Tez No: 23614
  2. Yazar: METE KESAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dişliler, Alın Dişliler, Helis Dişliler, Dişli Dinamiği, Dişli-Mil Sistemleri, Sonlu Elemanlar, Rotor Dinamiği, Gears, Spur Gears, Helical Gears, Gear Dynamics, Geared-Rotors, Finite Element Analysis, Rotor Dynamics
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZ ALIN VE HELİS DİŞLÎ TAŞIYAN MÎL SİSTEMLERİNİN MATEMATİK MODELLENMESİ VE DİNAMİK ANALİZİ KEŞAN, Mete Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Nevzat ÖZGÜVEN Ocak, 1992, 165 sayfa Bu tezde, bir çift alın dişli veya helis dişli ve bunları taşıyan mil ve yatak sistemlerinin incelenmesi amacıyla bir sonlu eleman modeli ve bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir. Bu modelde; kavrama esnekliği ve sönümü, yatakların esnekliği ve sönümü, mil elemanlarının dönme ataleti, millerin malzeme sönümü ve miller üzerindeki eksenel yükler ve dişlerin yanal, eksenel ve burulma titreşimlerinin bağlaşıklığı dikkate alınmıştır. Kavrama esnekliği ve sönümü sabit alınmış, fakat kavrama esnekliğinin zamanla değişiminden kaynaklanan peryodik tahrik, yüklü durumdaki“statik iletim hatası”şeklindeki bir yerdeğiştirme fonksiyonuyla simgelenmiştir. Kavrama noktasındakiperyodik tahrik Fourier seri acılımı kullanılarak birden çok harmonik ile ifade edilmiş ve bunun dinamik faktörler üzerindeki etkisi incelenmiştir. önceki bir çalışmada hazırlanan ve şu anda NASA Lewis Araştırma Merkezinde kullanılmakta olan bilgisayar yazılımı geliştirilmiş ve ayrıca helis dişliler için uyarlaması yapılmıştır. Değişik sistem parametrelerinin (yatakların yanal esnekliği, yatakların eksenel esnekliği, millerin burulma esnekliği, helis açısı ve diş genişliği) helis dişli-mil sistemlerinin dinamik davranışı üzerindeki etkileri incelenmiş ve birtakım önemli sonuçlar çıkartı İmi ş tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC MODELING AND ANALYSIS OF SPUR AND HELICAL GEARS ON FLEXIBLE ROTORS KESAN, Mete M.S. in Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. H.Nevzat ÖZGÜVEN January, 1992, 165 pages In this thesis, a finite element model and a computer program for the dynamic analysis of spur and helical gears on flexible rotors are developed. The model includes the rotary inertia of shaft elements, the axial loading on shafts, flexibility and damping of bearings, material damping of shafts and the stiffness and the damping of gear mesh. The coupling between the torsional, transverse and axial vibrations of gears are considered. The mesh stiffness and damping values are assumed to be constant. However, the excitation effect of the variable mesh stiffness is included as a periodic displacement excitation in the form of loaded static transmission error input. The higher harmonic terms of the Fourier series representation of the periodic loaded static transmission error function are 111also included in the analysis. The effects of considering higher harmonics of the internal displacement excitation on the dynamic factors are studied. The computer program developed in a previous work, which is in use now in NASA Lewis as a standard software, is first improved and then extended for helical gears. The effects of different parameters such as transverse bearing stiffness, axial bearing stiffness, torsional shaft compliance, helix angle and face width, on the dynamics of helical gears mounted on flexible rotors are also investigated in this work, and several important conclusions are drawn.